назад

Адвокат надав правову допомогу учаснику АТО

Screenshot 18 300x200    До Рахівського бюро Хустського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся  учасник АТО, який є потерпілим у кримінальному провадженні. Чоловікові було спричинено матеріальну та моральну шкоду внаслідок вчинення тяжкого злочину – крадіжки, поєднаної з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому (ч.3 ст. 185 ККУ)

    Адвокат Мацола Аліна Володимирівна за дорученням Хустського МЦ з надання БВПД вступила в справу на стадії судового розгляду кримінальної справи відносно обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1. ст. 125, ч.2 ст. 185, ч.3 ст. 185, ч.2.ст.15 ч.2 ст.186 КК України для захисту інтересів громадянина України – учасника АТО.
    В ході судового розгляду кримінальної справи суд дослідив, що обвинувачений в період січня 2018 року (точний час не встановлено в ході досудового слідства), діючи умисно, таємно, повторно, з корисливих мотивів, з метою особистого незаконного збагачення за рахунок чужого майна, користуючись відсутністю господаря та сторонніх осіб, шляхом підбору ключа до навісного замка, проник до приміщення гаража дворогосподарства № 70 «б», який належить учаснику АТО, звідки із припаркованого автомобіля марки «Джілі СК», з-під капоту викрав акумулятор 55 А вартістю 500 грн. та колектор мотора вищевказаного автомобіля вартістю 300 грн., вартістю згідно висновку експерта 800 (вісімсот) гривень, чим своїми діями спричинив останньому матеріального збитку на вказану суму.
    Допитаний у судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 125,ч. 2 ст. 185, ч. 3 ст. 185, ч.2 ст. 15 ч. 2 ст. 186 КК України, визнав повністю та підтвердив обставини його вчинення, вказані в обвинувальному акті. Просить суворо не карати, у вчиненому щиро розкаюється.
    Потерпілий учасник АТО в судовому засіданні підтримав цивільний позов, просить стягнути з обвинуваченого в його користь 13802 гривень матеріальноїшкоди та 50000 гривень моральної шкоди за перенесені страждання, нервові переживання з приводу викраденого та пошкодженого майна, просить дану суму задоволити в повному обсязі.
    При встановлених обставинах, оцінивши всі докази в їх сукупності, суд вважає, що вина обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення доведена, а дії його вірно кваліфіковано за ч. 1 ст. 125 КК України – як умисне легке тілесне ушкодження; ч. 2 ст. 185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена повторно, за ч. 3 ст. 185 КК України як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена повторно, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище; за ч. 3 ст. 185 КК України як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена повторно, за попередньою змовою групою осіб, поєднана з проникненням у інше приміщення чи сховище за ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 186 КК України, як закінчений замах на відкрите викрадення чужого майна (грабіж) вчинений повторно.
    Суд, допитавши у судовому засіданні обвинуваченого, дослідивши матеріали, що стосуються речових доказів та характеризуючих обставин особу обвинуваченого, прийшов до висновку, що винуватість, у скоєнні інкримінованого йому злочинах при обставинах викладених в обвинувальному акті, доведена повністю.
    Дослідивши всі докази по справі суд приходить до висновку, що в частині заявленого цивільного позову клієнта Центру – учасника АТО в розмірі 13802 гривень матеріальної шкоди, яка підтверджена наданими документами, та 50000 гривень моральної шкоди, підлягає до часткового відшкодування, і слід стягнути з обвинуваченого в користь цивільного заявника 13802 гривень матеріальної шкоди та 25000 гривень моральної шкоди, за перенесені, незручності, страждання з приводу викраденого майно, а всього загальну суму 38802 гривень.
    Вироком по кримінальній справі Рахівський районний суд ухвалив стягнути з обвинуваченого в користь особи – учасника АТО 38802 гривень шкоди.