назад

Адвокат системи безоплатної правової допомоги домігся встановлення факту належності правовстановлюючих документів

pravovi-dokumentiВ серпні 2017 року Першим запорізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано доручення №МЦ1-677 від 15.08.2017 адвокату Вікторії Логіновій для складання процесуальних документів та  представництва інтересів мешканця Оріхівського району в суді з питання встановлення факту належності правовстановлюючих документів.

       Під час надання правової допомоги адвокатом було з’ясовано, що 16.02.2017 року на підставі заяви   чоловіка Пологівським об’єднаним Управлінням Пенсійного Фонду України  призначено пенсію за віком у відповідності до вимог Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Однак при призначенні зазначеної пенсії не було враховано довідку про заробіток чоловіка в  період роботи з 01.04.1980 року по 01.04.1986 ветфельдшером в радгоспі «Кушугумський», оскільки в довідці було невірно вказано його ім’я.

       Відповідно до п.6 ч.1 статті 256 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім’ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

       Відповідно до роз’яснень, які містяться в п. 12 постанови Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 року № 5, при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім’ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

       Оскільки встановлення зазначеного юридичного факту має для заявника суттєве юридичне значення і необхідне для подальшого перерахунку призначеної йому пенсії, то захистити свої права в інший спосіб, ніж через встановлення даного факту судовим рішенням, заявник не може.

       В зв’язку з цим адвокат підготувала та направила до Оріхівського районного суду Запорізької області позов про встановлення факту належності довідки про заробітну плату для обчислення пенсії, виданої на ім’я клієнта Першого запорізького МЦ 06.02.2017 року за №09 виконавчим комітетом Кушугумської селищної ради Запорізького району Запорізької області.

       При цьому адвокат надала суду належні та допустимі докази, заявила клопотання про виклик свідків.

       Завдяки професійним діям адвоката в суді, безпосередній участі в судовому засіданні, активній участі в дослідженні доказів по справі, позов пенсіонера було задоволено судом в повному обсязі.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся:

  • Перший запорізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх

телефони: (061) 764-60-77

електронна пошта: zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.zp.ua

  • Вільнянське бюро правової допомоги – м. Вільнянськ, пров. Поліграфічний, 10, тел: (0243) 4-00-23
  • Новомиколаївське бюро правової допомоги – смт Новомиколаївка, вул. Соборності, 84, тел: (06144) 9-33-31
  • Оріхівське бюро правової допомоги – м. Оріхів, вул. Покровська, 58, тел: (06141) 4-31-54