назад
25.06.18

Адвокат системи БПД домігся зміни запобіжного заходу для свого підзахисного

41 inАдвокат системи БПД Микола Могуренко, посилаючись на Європейську конвенцію про захист прав і основних свобод людини, практику Європейського суду з прав людини, Конституцію України та Кримінальний процесуальний кодекс, домігся для свого підзахисного зміни запобіжного заходу на цілодобовий домашній арешт та звільнення його з-під варти в залі суду.

 

Так, відносно громадянина Ш. відкрите кримінальне провадження, йому інкримінують скоєння злочину, передбаченого ч. 2 ст. 27, п.п.5, 12 ст. 115 КК України, а саме – вчинення вбивства способом, небезпечним для життя багатьох осіб за попередньою змовою групою осіб. Розгляд цього кримінального провадження здійснюється за участю суду присяжних. Підчас розгляду справи прокурор просив продовжити обвинуваченому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб.

Захисник Микола Могуренко, діючи за дорученням Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві, не зважаючи на тяжкість санкції інкримінованого правопорушення, заперечував проти продовження строку тримання під вартою, посилаючись на те, що прокурором не доведено наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, відсутня обґрунтована підозра у вчиненні злочину. Він просив замінити запобіжний захід на більш м’який, що не пов’язаний з позбавленням волі, оскільки його підзахисний має міцні соціальні зв’язки, сім’ю, постійне зареєстроване місце проживання, до того ж досить тривалий час перебував під вартою.

Отож, суд присяжних, вислухавши аргументи обвинувачення та захисту, вирішив змінити запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт та звільнив громадянина Ш. з-під варти в залі суду.

Довідково:

П. 1 ст. 6 Європейської конвенції про захист прав і основоположних прав людини передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов’язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

ст. 62 Конституції України вказує, що обвинувачення не може ґрунтуватись на припущеннях, усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачяться на її користь.

Рішення Європейського суду з прав людини «Меріт проти України» зазначає, що в кримінальних справах розумний строк, про який йдеться у п. 1 ст. 6 Конвенції, починається з моменту обвинувачення особи, тобто з часу, коли компетентні органи офіційно її повідомили, що вона вчинила злочин. Стосовно закінчення цього строку у кримінальних справах період, про який йдеться у п. 1 ст. 6 Конвенції, охоплює все провадження, включаючи оскарження.

Відповідно до рішення ЄСПЛ «Яблонський проти Польщі» із плином певного часу саме тільки існування обґрунтованої підозри перестає бути підставою для позбавлення свободи, і судові органи мають навести інші підстави для продовження тримання під вартою.

Стаття 331 КПК України – під час судового розгляду суд за клопотанням сторони обвинувачення або захисту має право своєю ухвалою змінити, скасувати або обрати запобіжний захід щодо обвинуваченого.

Незалежно від наявності клопотань суд зобов’язаний розглянути питання доцільності продовження тримання обвинуваченого під вартою до закінчення двомісячного строку з дня надходження до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру чи з дня застосування судом до обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. За наслідками розгляду питання суд своєю вмотивованою ухвалою скасовує, змінює запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або продовжує його дію на строк, що не може перевищувати двох місяців. Копія ухвали вручається обвинуваченому, прокурору та направляється уповноваженій службовій особі місця ув’язнення.

До закінчення продовженого строку, суд зобов’язаний повторно розглянути питання доцільності продовження тримання обвинуваченого під вартою, якщо судове провадження не було завершене до його закінчення.

Під час здійснення судового провадження судом присяжних питання, передбачене цією частиною, вирішує головуючий.

Нагадуємо про те, що отримати консультацію або допомогу з будь-якого цивільного або адміністративного питання, а також звернутися по представництво у суді можна по буднях з 9:00 до 18:00 без обідньої перерви в одному з чотирьох київських місцевих центрів:

Перший київський місцевий центр

Адреса: бул. Верховної Ради, 33/1 
Телефон: 292-53-65 
Електронна адреса:    
  kyiv1.kyiv@legalaid.kiev.ua

   

Другий київський місцевий центр

Адреса: вул. Ділова (Димитрова), 14Б 
Телефон: 287-44-27 
Електронна адреса:    
  kyiv2.kyiv@legalaid.kiev.ua

       

Третій київський місцевий центр

Адреса: вул. Сімферопольська, 5/1 
Телефон: 566-01-19 
Електронна адреса:    
  kyiv3.kyiv@legalaid.kiev.ua

   

Четвертий київський місцевий центр

Адреса: вул. Кривоноса, 2А, 9 поверх, каб. 900 
Телефон: 593-97-60 
Електронна адреса:    
  kyiv4.kyiv@legalaid.kiev.ua

За єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0 (800) 213 103 завжди можна отримати інформацію щодо того, хто має право на безоплатну правову допомогу, можливості та порядку її отримання, актуальні адреси центрів та бюро правової допомоги по всій Україні або з інших питань функціонування системи безоплатної правової допомоги (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).