назад

Адвокат системи БПД допоміг громадянину відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тілесним ушкодженням

FemidaДо Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин І. щодо складення позовної заяви та представництва його інтересів в суді у справі про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, спричиненої злочином.

Червоноградським місцевим центром з надання БВПД представляти інтереси громадянина І. призначено фахівця Центру Ольгу Пирську.

Юрист Центру підготувала позовну заяву про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, спричиненої злочином та подала її до Сокальського районного суду Львівської області. В обґрунтуванні позовних вимог було вказано те, що відповідач під час словесного конфлікту на ґрунті особистих неприязних відносин, реалізовуючи свій злочинний умисел, умисно наніс позивачу середньої тяжкості тілесні ушкодження. Своїми умисними діями відповідач вчинив злочин, передбачений ч.1 ст. 122 Кримінального кодексу України. Вироком суду відповідача визнано винним та призначено йому покарання у виді одного року обмеження волі.

У позовній заяві йдеться про те, що відповідач спричинив позивачу майнову шкоду в розмірі 130 697 грн. В обґрунтуванні цієї вимоги вказано, що відповідач завдав тілесні ушкодження середньої тяжкості, що спричинило втрату працездатності і значні витрати на лікування. Після нанесення відповідачем тілесних ушкоджень позивач звернувся у Сокальську центральну районну лікарню, був госпіталізований. Лікарі провели оперативні втручання.

Після цього позивач постійно знаходиться на стаціонарному та амбулаторному лікуванні. Рука у нього досі не відновилася, тому більше року змушений перебувати у гіпсі, що заважає нормально жити, навчатися та працювати. Загальна сума витрат на лікування на момент подання позовної заяви становила 130 697 грн. Оскільки подальше лікування та реабілітація потребуватимуть значного часу і коштів, позивач вважає, що його матеріальні витрати повинні бути відшкодовані відповідачем в повному обсязі.

Згідно з виписками, наданими Сокальською ЦРЛ та КЗ ЛОР «Львівський обласний госпіталь ветеранів війни та репресованих ім. Ю. Липи» встановлено, що здоров’ю позивача завдано значної шкоди. На підтвердження суми матеріальних витрат позивач надав копії чеків на придбання ліків.

Крім цього позивач зазначає, що внаслідок протиправних дій відповідача йому було завдано фізичних та моральних страждань, які призвели до негативних змін у його житті. Після нанесення відповідачем тілесних ушкоджень позивач переніс значний фізичний біль, пережив емоційний стрес, що супроводжувався страхом за своє здоров’я та життя. В подальшому позивач був змушений проходити стаціонарне та амбулаторне лікування з періодичним відвідуванням медичного закладу для огляду, оброблення і перев’язки рани та неодноразове хірургічне втручання. Все це спричинило втрату здоров’я та набуття ІІ групи інвалідності, обмеження фізичної активності.

Оскільки відповідач не вчинив жодних дій для того, щоб хоча б частково компенсувати завдані матеріальні витрати, позивач просить стягнути з відповідача у його користь 130 697грн. матеріальної та 10 000 грн. моральної шкоди.

Варто зазначити, що факти, встановлені вироком суду, який набрав законної сили, а саме факт спричинення шкоди здоров’ю відповідача, встановлений вказаним вироком суду і не підлягає доведенню за цією справою (ч.6 ст. 82 ЦПК України). Особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування (ч.1 ст.22 ЦК України).

Згідно з цивільним законодавством, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала (ст.1166 ЦК України).

Розглядаючи позови про відшкодування шкоди, суди повинні мати на увазі, що шкода, заподіяна особі і майну громадянина підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за умови, що дії останньої були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв’язок та є вина зазначеної особи (Постанова Пленуму Верховного Суду України №6 від 27.03.1997 року «Про практику розгляду судами цивільних справ про відшкодування шкоди»).

Крім цього, відповідно до ст. 23 ЦК України, особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Зокрема, моральна шкода полягає у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я та у фізичному болю та стражданнях, яких вона зазнала у зв’язку із знищенням чи пошкодженням її майна.

В результаті, Сокальський районний суд Львівської області позов задоволив повністю і вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 130 697 грн. спричиненої майнової шкоди та 10 000 спричиненої моральної шкоди. Також вирішено питання про стягнення з відповідача в дохід держави 1406 грн. 97 коп. судового збору.