назад

Адвокат системи БПД допоміг мешканці Червонограда збільшити суму аліментів на доньку

AlimentyМинулоріч до Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка С. щодо складення позовної заяви та здійснення представництва її інтересів у справі про зміну розміру аліментів.

Відповідно до доручення Червоноградського місцевого центру з надання БВПД, жінці призначили адвоката Сергія Романіва, який підготував позовну заяву про зміну розміру аліментів та подав її до суду.

Громадянка С. перебувала з відповідачем у зареєстрованому шлюбі, – йдеться у позовній заяві, – у них народилась донька. Даний шлюб між ними розірвано та вирішено стягувати з відповідача аліменти на утримання доньки щомісячно, з наступною індексацією відповідно до закону, і до її повноліття.

Розмір аліментів, згідно з чинним законодавством, визнаний за рішенням суду, може бути згодом збільшено, у разі зміни матеріального стану або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я та у інших випадках, передбачених Сімейним кодексом (ст. 192 СК України).
Станом на сьогоднішній день сума отримуваних аліментів складає менше ніж 50% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку і є недостатньою для матеріального утримання дитини. Відповідач у добровільному порядку відмовляється сплачувати аліменти у більшому розмірі.

Крім того, жінка пояснила, що її майновий стан погіршився, оскільки їй припинено виплату одноразової допомоги при народженні дитини, яку вона витрачала на утримання доньки, та на даний час вона не працевлаштована, доходів у вигляді заробітної плати не отримує, на пенсійному обліку не перебуває і пенсії не отримує. Відтак, вважає, що за таких обставин достатнім для забезпечення утримання дитини та її фізичного і духовного розвитку буде збільшений вдвічі розмір аліментів, просить суд позов завоволити.

Червоноградський міський суд позов задоволив, збільшив вдвічі розмір аліментів. Вирішив стягувати аліменти на доньку щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку з індексацією відповідно до закону, починаючи з дня набрання рішення законної сили. Також суд стягнув з відповідача на користь Державної судової адміністрації судовий збір.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).