назад
22.12.18

Адвокат системи БПД довів у суді факт роботи клієнтки в шкідливих умовах

image1До Херсонського місцевого центру з надання БВПД звернулася пані К., якій Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області відмовило у нарахуванні пенсії на пільгових умовах з урахуванням стажу роботи в шкідливих умовах за Списком №2.

Херсонський місцевий центр з надання БВПД на підставі доручення №366-д від 14.02.2017 призначив клієнтці адвоката Віктора Андруневича.

Вивчивши матеріали справи, адвокат склав заяву про встановлення факту, що має юридичне значення, та підтримав її в суді.

Свої вимоги адвокат обґрунтував наступним чином: клієнтка працювала у ПрАТ «Дніпровське підприємство «ЕРА» з 01.07.1974 року по 26.01.1979 року штампувальником 2 розряду, де займалася штамповкою ущільнених кілець із азбестового шнуру, а також штампувала скоби з оцинкованого заліза для них, за що одержувала заробітну плату за шкідливі умови праці, додаткове харчування та додаткову відпустку з цього приводу. Робота штампувальника підпадає в розряд шкідливих умов праці.

Натомість ПрАТ «Дніпровське підприємство «ЕРА» вважає, що професія штампувальника не відноситься до професій, що дає право на пенсію на пільгових умовах, оскільки ця робота не передбачена в переліку професій, які дають право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Адвокат, у свою чергу, наполягав, що вказана посада передбачена списком №2, затвердженим постановою Ради міністрів СССР №1173 від 22.08.1956 року “Про затвердження списків виробництв, цехів, професій та посад, робота в яких дає право на державну пенсію на пільгових умовах і в пільгових розмірах”, що була чинною на період роботи позивача на посаді штампувальника.

До того ж пунктом “б” ст. 13 ЗУ “Про пенсійне забезпечення” право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи, мають працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, – за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 3 Порядку застосування списків №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики від 18.11.2005 року №383 при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються списки, що чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.1992 року та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.1992 року.

Рішенням Херсонського міського суду Херсонської області по справі №766/17409/16-ц від 29.05.2018 позов задоволений у повному обсязі, встановлено факт того, що пані К. працювала у Дніпровському підприємстві «ЕРА», правонаступником якого є Приватне акціонерне товариство «Дніпровське підприємство «ЕРА», у період з 01.07.1974 року по 26.01.1979 року на посаді штампувальника 100% річного фонду її робочого часу.

З повним текстом судового рішення можна ознайомитися за наступним посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/74566180