назад

Адвокат системи БПД Володимир Новосад захистив інтереси 12-річного хлопчика у кримінальному провадженні

Новосад

З якого віку діти мають усвідомлювати відповідальність за свої вчинки? Коли варто починати розповідати малечі, що погано а що добре, що можна робити а що ні? Відповіді на ці питання індивідуальні у кожної сім’ї. Разом з тим, відповідно до статті 22 КК України кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилось шістнадцять років. Проте, за крадіжку неповнолітні вже несуть відповідальність з 14 років. Але трапляються випадки коли дитина вчиняє злочин, ще не усвідомлюючи цього. І тут мова йде не про підлітків, а й навіть учнів середньої школи. Так, адвокат Володимир Новосад, відповідно до доручення Регіонального центру з надання БВПД в Рівненській області здійснював захист інтересів учня 7-го класу. На момент здійснення правопорушення хлопчику було всього 12 років.


Ще на початку лютого, учень 7-класу перебував ввечері в приміщенні навчального закладу, де грався з друзями в хованки. Зайшовши в кабінет виховної роботи, хлопець побачив на столі сумку вчительки та з цікавості вирішив туди зазирнути. Там він знайшов гаманець, витягнув з нього гроші, поклав собі до кишені та пішов з кабінету. Зрештою школяр повернув вчительці всі кошти.

Слідчий Демидівського ВП постановив закрити кримінальне провадження за фактом крадіжки у зв’язку з тим,що хлопець ще не досяг 14-річного віку.

Хоча, кримінальне провадження і було закрите, проте відкритими у цій історії залишаються ще декілька питань…Зокрема, чому школяр у вечірню пору доби, без нагляду грався в хованки в навчальному закладі? Чи усвідомлював хлопчик, що вчиняє злочин? Чи знав, про відповідальність яку тягне за собою порушення закону?

Допомогти батькам виховувати правосвідому дитину, покликана сьогодні правопросвітницька кампанія Міністерства юстиції України «Відповідальне батьківство», спрямована вона на те, що діти були більш захищеними, а батьки- відповідальнішими. Проваджують цю ініціативу на місцях, зокрема і працівники Рівненського регіонального центру з надання БВПД в Рівненській області а також фахівці місцевих центрів та бюро правової допомоги. На різноманітних семінарах, тренінгах та зустрічах, працівники системи БПД роз’яснюють батькам механізми реалізації та захисту прав дитини на якісну освіту та належне утримання.