назад
27.06.19

Адвокат системи БПД Житомирщини допоміг матері збільшити суму аліментів на доньку

До Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась Маргарита Шило (ім’я та прізвище змінені з етичних міркувань, – прим. автора). Жінка потребувала правової допомоги щодо складення позовної заяви та здійснення представництва її інтересів у справі про зміну розміру аліментів.

Жінці призначили адвоката Владислава Федорова, який підготував позовну заяву про збільшення розміру аліментів та подав її до суду.
На обґрунтування позовних вимог адвокат Владислав Федоров вказав, що сума аліментів у розмірі 500грн є недостатньою для повноцінного утримання дитини, оскільки прожитковий мінімум з часу ухвалення судом рішення підвищувався. Матеріальний стан відповідача покращився, у той час, коли матеріальний стан позивача погіршився через підвищення витрат на утримання доньки, що повністю знаходиться на утриманні Маргарити Шило. Також відповідач ухиляється від надання будь-якої матеріальної допомоги, належним чином не виконує свої батьківські обов’язки щодо утримання доньки та забезпечення її усім необхідним для нормального розвитку та життя.
Розмір аліментів визначений за рішенням суду, може бути згодом збільшено, у разі зміни матеріального стану або сімейного стану та у інших випадках, передбачених Сімейним кодексом (ст. 192 СК України). Станом на сьогоднішній день сума отримуваних аліментів складає менше ніж 50% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку і є недостатньою для матеріального утримання дитини.
Новоград-Волинський міськрайонний суд повністю задовольнив позов Маргарити Шило. Змінив спосіб стягнення аліментів та визначив розмір аліментів на утримання неповнолітньої дитини у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку відповідача щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з дня набрання рішенням законної сили і до досягнення донькою повноліття.