назад

Адвокат системи БВПД допоміг встановити факт загибелі добровольця під час бойових дій в зоні АТО

Микола ОмелянюкУ вересні 2015 року до Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась Клієнтка, (особа, що перебуває під юрисдикцією України, середньомісячний сукупний дохід сім’ї якої нижчий суми прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до Закону України “Про прожитковий мінімум”), з питанням встановлення факту загибелі сина під час бойових дій в зоні АТО, в складі Добровольчого Українського корпусу, створеного громадською організацією “Правий сектор”. Визнання державою факту участі в АТО та надання статусу учасника АТО, необхідна родині для отримання соціальних прав та гарантій, встановлених державною.

Центром було прийняте рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги та видано доручення № 0023/03-5 від 25 вересня 2015 року адвокату Миколі Омелянюку для складання процесуальних документів та здійснення представництва інтересів у суді.

Ознайомившись із документами Клієнтки та вислухавши її пояснення, адвокатом було встановлено, що з грудня 2014 по лютий 2015 року її син брав участь в бойових діях в зоні АТО, що стверджується показами свідків, які вже отримали статус учасника АТО, довідками командира та заступника начальника штабу 5-го ОБ ДУК “Правий сектор”. Факт загибелі сина Клієнтки під час виконання бойового завдання підтверджено довідкою про причину смерті та лікарським свідоцтвом про смерть. Згідно п.19 ст.6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» – учасниками бойових дій визнаються військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) … інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

У преамбулі Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» зазначено, що цей Закон здійснює правове регулювання відносин між державою і громадянами України у зв’язку з виконанням ними конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни. Згідно п.7 ст.1 цього Закону виконання військового обов’язку громадянами України забезпечують …утворені відповідно до законів України військові формування, підприємства, установи і організації незалежно від підпорядкування і форм власності в межах їх повноважень, передбачених законом… Відповідно до п.3 ч.1 ст. 3 Закону України «Про основи національної безпеки України» об’єктами національної безпеки є держава – її конституційний лад, суверенітет, територіальна цілісність і недоторканність. Згідно ст.4 Закону України «Про основи національної безпеки України» суб’єкти забезпечення національної безпеки, в тому числі, є громадяни України, об’єднання громадян. Частина 5 ст. 17 Конституції України встановлює обов’язок держави забезпечувати соціальний захист громадян України, які перебувають на службі у Збройних Силах України та в інших військових формуваннях, а також членів їх сімей.

На підставі вище наведеного, адвокатом підготовлено та подано заяву в порядку окремого провадження про встановлення факту участі та загибелі у бойових діях в зоні АТО сина Клієтки. У судовому засіданні представники заінтересованих осіб не заперечували проти задоволення заяви.

Рішенням Володимир-Волинського міського суду Волинської області від 01.02.2016р. заяву задоволено. Встановлено факт перебування воїна в складі Добровольчого Українського корпусу «Правий сектор» та факт загибелі останнього під час бойових дій в зоні антитерористичної операції.