назад
07.11.18

Адвокат системи БВПД допомогла постраждалій у ДТП стягнути матеріальну та моральну шкоду

advokatДо Черкаського місцевого центру з надання БВПД звернулася пані Валентина (ім’я змінено), яка потребувала вторинної правової допомоги у складанні цивільного позову у кримінальному провадженні та здійснення представництва інтересів у суді. Так, Придніпровським районним судом міста Черкаси розглядалося кримінальне провадження по факту порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами. 

Клієнта місцевого центру визнано потерпілою стороною по даному кримінальному провадженню. Дорученням Черкаського місцевого центру з надання БВПД № 354 від 29.05.2018 року клієнтові призначено адвоката Колотило Людмилу Михайлівну.

Після зустрічі з клієнткою та вивчення матеріалів справи Людмила Колотило звернулася до суду із позовом про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, посилаючись в обґрунтування позовних вимог на те, що внаслідок дорожньо-транспортної пригоди потерпіла Валентина, згідно висновку судово-медичної експертизи, отримала тяжкі тілесні ушкодження як такі, що небезпечні для життя.

Винний у скоєному ДТП вину не визнав, пояснюючи, що під час руху, йому стало погано, в результаті чого він втратив контроль над керуванням.

Втрата працездатності клієнта, знівечення її тіла є невиправним та неоціненим. Осягнути в повній мірі рівень моральних страждань, пов’язаних з ушкодженням здоров’я, а тим більше оцінити їх у грошовому еквіваленті надзвичайно важко, тому що пані Валентина вже перенесла 4 операції на нозі, а на черзі – ще одна. Внаслідок отриманих травм жінка вимушена відмовитися від активного способу життя, зокрема занять спортом. Зі слів потерпілої, вона з дитинства мріяла стати хореографом, однак невиправна травма ноги та наявна ІІ група інвалідності зробили реалізацію її мрії неможливою. Це також пригнічує клієнтку, виводить із психологічної рівноваги, викликає періодичні стани депресії. Необхідність подальшого лікування (оперативного втручання) позбавляє пані Валентину можливості планувати своє особисте життя, подальше працевлаштування, що викликає страх відсутності доходів для забезпечення навіть мінімального рівня життя.

Під час розгляду справи адвокат підтримала позовні вимоги, а саме: матеріальна шкода визначалася вартістю витрат на лікування, моральна шкода, визначена заявником в сумі 150 000 грн.

Після розгляду судом кримінального провадження винесено вирок, яким звинуваченого визнано винним у скоєнні кримінального правопорушення за ознаками передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України та призначено йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк один рік та задоволено цивільний позов у кримінальному покаранні, а саме: стягнено з винного 1296.92 гривень матеріальної шкоди та задоволено частково вимоги щодо відшкодування моральної шкоди  в розмірі 100 000 гривень на користь клієнта місцевого центру. 

успішна справа наша

З повним текстом судового рішення можна ознайомитися на наступним посиланням:  http://reyestr.court.gov.ua/Review/76554893 

Нагадуємо: якщо у Вас виникли правові проблеми, зверніться до місцевих центрів з надання БВПД або підпорядкованих ним бюро правової допомоги. Крім первинної правової допомоги, на яку мають право всі громадяни, представникам вразливих категорій держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу, а саме: складання процесуальних документів, представництво в суді, адвокатські послуги.