назад

Адвокат системи БВПД захистив право дитини на користування житловим приміщенням

Віктор КоренгаДо Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в інтересах свого малолітнього сина звернулася громадянка М. з метою захисту права дитини на користування житловим приміщенням.

Луцьким місцевим центром з надання БВПД прийнято рішення про надання правової допомоги та видано доручення від 14.03.2018 № 173/251-18 адвокату Віктору Корензі для представництва інтересів клієнта в суді.

Суть справи полягала у тому, що баба трирічної дитини звернулася до Луцького міськрайонного суду Волинської області з проханням визнати її онука таким, що втратив право користування житловим приміщенням (квартирою). Свій позов мотивувала тим, що у 2015 році надала згоду на реєстрацію місця проживання для свого сина з його малолітньою дитиною. У 2016 році син добровільно виселився із квартири та знявся з місця реєстрації, а його малолітній син став проживати зі своєю матір’ю за іншою адресою.

На підставі того, що її син не проживає із нею більше року, жінка просила суд усунути їй перешкоди у користування власністю, шляхом визнання онука таким, що втратив право на користування житлом.
Попри заперечувальні доводи адвоката, 27.06.2018 Луцький міськрайонний суд Волинської області прийняв рішення на користь позивачки та визнав її малолітнього онука таким, що втратив право користування житловим приміщенням, власником котрого є його баба.

Адвокат підготував апеляційну скаргу на рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області, котре обґрунтовував як незаконне і несправедливе та прийняте із порушенням норм матеріального права.
Розглянувши апеляційну скаргу, Апеляційний суд Волинської області встановив, що онук зі своєю бабою проживали разом як одна сім’я. Із січня 2017 року батько малолітньої дитини утримується у Луцькому слідчому ізоляторі, через що не може опікуватися над своїм сином.

Також встановлено, що між позивачкою та матір’ю дитини склалися неприязні стосунки, у зв’язку з чим онук був фактично позбавлений можливості проживати у спірній квартирі.
Отже, з врахуванням наведених обставин, малолітня особа не проживає у спірній квартирі з поважних причин, а тому, з огляду на наведене, його не можна вважати таким, що втратив право на користування житловим приміщенням за місцем реєстрації.

Колегією суддів також враховано позицію служби у справах дітей Луцької районної державної адміністрації, яка у поданій заяві вказувала на те, що ухвалене в даній справі рішення місцевого суду суперечить інтересам малолітньої дитини.

За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку, що оскаржуване в даній справі рішення суду першої інстанції ухвалене з порушенням норм матеріального і процесуального права, а викладені у ньому висновки не відповідають обставинам справи, тому воно підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення про відмову в задоволенні її позову.

12.09.2018 Апеляційний суд Волинської області постановив апеляційну скаргу задовольнити. Рішення Луцького міськрайонного суду від 27 червня 2018 року в даній справі скасувати та ухвалити нове судове рішення. У позові про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні власністю, шляхом визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням відмовити.

Нагадаємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7; тел.: (0332) 770717, 770719. E-mail: lutsk1.volyn@legalaid.lt.ua

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).