назад

19.07.2016

abСуд зобов’язав Управління праці та соціального захисту населення виплатити щорічну одноразову допомогу до 5 травня інваліду війни.

     До Першого запорізького місцевого центру звертаються інваліди війни, воїни- “афганці”, які втратили надію отримати від державних органів соціальні виплати, передбачені Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. Таким особам в центрі призначаються найдосвідченіші адвокати,  які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

По одному із соціальних питань, з яким до центру звернулося вже майже сорок осіб, інвалідів війни, отримана перша перемога в суді.

     В березні 2016 року центром було видано доручення адвокату Ставному Григорію Івановичу на представництво інтересів інваліда війни 2 групи, який відповідно до ст.13 Закону України ” Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” має право на щорічну одноразову грошову допомогу до 5 травня в розмірі восьми мінімальних пенсій за віком. Однак, в порушення вимог зазначеної норми закону Управлінням праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради по Хортицькому району в квітні 2016 року грошова допомога клієнту була виплачена у розмірі, значно меншому, ніж передбачено законодавством.

    ZP adv StavnujЗавдяки професійним діям адвоката Ставного Григорія Івановича, який довів неправильне застосування відповідачем норм закону, а саме те, що згідно визначених у ч.4 ст.9 КАС загальних засад пріоритетності законів над підзаконними актами для визначення розміру разової грошової допомоги інвалідам війни у 2016 слід застосовувати не постанову КМУ від 02.03.2026 року №141, а Закон України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” №3551-ХII, який має вищу юридичну силу.

    Суд визнав протиправними дії Управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради по Хортицькому району та зобов’язав відповідача виплатити інваліду війни 2 групи недоплачену разову грошову допомогу до 5 травня за 2016 рік в розмірі 5992 гривень.

    До Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися


за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд.77, 2-й поверх,

телефон: (061) 764-60-77

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)