назад

Адвокат відстояв право учасника АТО, вимушеного переселенця на пільгове зубопротезування.

1Недосконалість, а й іноді наявність певних колізій, в сучасному законодавстві є лакмусовим папірцем для порушення прав та законних інтересів громадян, а особливо, незахищених та вразливих верств населення. І дуже неприємно, коли порушення прав стосується наших захисників, учасників бойових дій на сході країни, та вимушених переселенців.

 

В подібній ситуації опинився громадянин К., який маючи статус учасника бойових дій та будучи внутрішньо переміщеною особою звернувся до Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради з метою скористатися пільгами, передбаченими Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а саме безоплатним першочерговим зубопротезуванням.

Управління праці та соціального захисту населення, в свою чергу, прийняло рішення про те, що юридичних підстав для направлення громадянина К. до стоматологічної поліклініки на безоплатне зубопротезування не має. Адже він не має реєстрації постійного місця проживання в м. Бердянську та відповідно до існуючої Програми соціального захисту дитячого та дорослого населення м. Бердянська в галузі безоплатного стоматологічного обслуговування на 2016 рік не може претендувати на відповідні пільги.

Втративши надію, громадянин К. вирішив звернутися до Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та за допомогою фахівців центру й адвокатів, відстояти своє право на отримання пільги.

Підтвердивши відповідний статус та надавши необхідні документи до місцевого центру, фахівцями було прийнято рішення про надання громадянину К. безоплатної вторинної правової допомоги. Допомогти учаснику АТО взявся молодий, але досвідчений адвокат Євген Парубець, який більше року співпрацює з Бердянським МЦ.

Зустрівшись з клієнтом та ознайомившись з матеріалами справи, адвокатом було підготовлено адміністративний позов до Управління праці та соціального захисту населення. Основним аргументом, який адвокат доніс до суду стало те, що права, свободи людини та їх гарантії, які встановлені Конституцією та Законами України не можуть бути звужені жодною програмою.

2

Адвокатом Євгеном Парубцем в судовому засіданні було представлені беззаперечні докази порушення прав громадянина К. на безоплатне першочергове зубопротезування. В результаті вдало побудованій стратегії, адвокат домігся задоволення позову, в результаті чого громадянина К. було спрямовано до стоматологічної поліклініки на безоплатне протезування, а дії Управління праці та соціального захисту населення були визнані протиправними.

На жаль, подібні ситуації є непоодинокими, але завдяки існуванню системи безоплатної правової допомоги існує можливість відстояти право на справедливе вирішення питання.