назад

Адвокат, яка надає безоплатну вторинну правову допомогу, домоглася позитивного рішення у справі щодо відшкодування шкоди, завданої злочином

imagesВ листопаді 2017 року Першим запорізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано доручення №МЦ1-964 від 20.11.2017 адвокату Ірині Грибовій для складання процесуальних документів та представництва інтересів мешканки Запорізької області у суді як позивача у справі щодо відшкодування шкоди, завданої злочином.

       Під час надання правової допомоги адвокатом встановлено, що 26.05.2017р. мешканець Оріхова був засуджений Оріхівським районним судом Запорізької області за ч.1 ст.286 КК України. Апеляційним судом Запорізької області апеляційна скарга засудженого на вирок Оріхівського районного суду від 26.05.17р. була задоволена частково. Вирок суду в частині стягнення з обвинуваченого на користь жінки моральної та матеріальної шкоди судом скасовано та призначено в цій частині новий судовий розгляд у суді першої інстанції у порядку цивільного судочинства.

       Матеріалами кримінальної справи встановлено, що при скоєнні ДТП з вини оріхівчанина жінці було завдано тілесні ушкодження середньої тяжкості. У зв’язку із отриманою травмою вона тривалий час перебувала на стаціонарному лікуванні, через дії винуватця ДТП перенесла значний фізичний біль, пережила емоційний стрес. Впродовж певного періоду лікування жінка була непрацездатною, і наразі залишається обмеженою у трудової продуктивності, що тягне за собою погіршення її матеріального стану.

 У відповідності до ст. 22 ЦК України, особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

       Як передбачено ч. 1 ст.1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними діями особистим немайновим правам фізичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

         Відповідно до ст. 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є:

  1. втрати, яких особа зазнала у зв’язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки);
  2. доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода). Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

         Згідно з вимогами ст.23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

        За таких обставин адвокатом було підготовлено та направлено до Оріхівського районного суду м.Запоріжжя позовну заяву про відшкодування шкоди, завданої злочином.

           Надалі адвокат прийняла участь в ряді судових засідань. Позов було задоволено частково, та стягнуто з винуватця ДТП на користь жінки 1325,07 грн матеріальної шкоди, а також 30000,00грн моральної шкоди.

            Апеляційна скарга не подавалася.

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав звертайтеся до фахівців Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги