назад

Адвокат Юрій Цуга допоміг стягнути аліменти на час навчання клієнту Ужгородського місцевого центру

alimenti student b3f42 5b0cdac0b02ddccb8fa1a8d78db67def b3f42 resize free 850 0    До Ужгородського місцевого центру з надання БВПД допомоги звернувся гр. Б. з питанням надання безоплатної вторинної правової допомоги для здійснення представництва інтересів у справі про стягнення аліментів на час навчання.

    Згідно виданого доручення Ужгородського місцевого центру з надання БВПД адвокат Цуга Ю.Ю. надав безоплатну правову допомогу клієнту в суді першої інстанції; провів зустрічі з клієнтом, вивчив обставини й матеріали справи, підготував позовну заяву до суду.
    Оскільки клієнт місцевого центру продовжує навчання на денній формі Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет», то потребує постійно матеріальної допомоги. Термін закінчення навчального закладу 30.06.2021р. Батько позивача разом з ним не проживає, матір не в змозі самостійно нести витрати щодо його навчання та утримання. Шлюб між батьками розірвано.
    Відповідно до статей 198, 200 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.
    У відповідності з положеннями статті 182 Сімейного кодексу України, роз`яснень, викладених у постанові Пленуму Верховного суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», при визначенні розміру аліментів, суд повинен ураховувати матеріальне становище дитини і платника аліментів, наявність в останнього інших неповнолітніх дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, повнолітніх дочки сина та інші обставини, що мають істотне значення, їх стан здоров`я.
    Великоберезнянським районним судом встановлено, що оскільки право повнолітнього сина на утримання невід`ємно пов`язане з навчанням, слід стягнути аліменти, починаючи з дня досягнення повноліття до дня закінчення навчання.
    Рішенням Великоберезнянського районного суду позовні вимоги задоволено та стягнуто з відповідача аліменти на утримання позивача на період навчання, у розмірі ¼ частини з усіх видів заробітку (доходу) щомісячно), але не довше, ніж до досягнення дитиною 23 років.