назад
06.09.17

Адвокат з Чернігівщини допоміг припинити трудові відносини працівника з фізичною особою-підприємцем

425 bigАдвокат Олександр Загалець допоміг жінці розірвати трудовий договір з фізичною-особою підприємцем, котрий припинив свою діяльність за час поки жінка була у декреті.  За таких обставин, приступити до своїх трудових обов’язків та звільнитись за власним бажанням вона не мала можливості, оскільки місце перебування громадянина Т. їй не було відоме.

Восени 2017 року за правовою допомогою до Менського місцевого центру з надання БВПД звернулася  громадянка Р., яка зазначила, що з 12.10.2012 року перебуває у трудових відносинах з фізичноюособою-підприємцем «Т» (далі – ФОП). Відповідно до умов трудового договору її було прийнято на посаду продавця не продовольчих товарів. Договір зареєстровано у Корюківському районному центрі зайнятості. З 2014 року вона перебувала у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, після закінчення якої планувала повернутися на попереднє місце роботи. Жінці стало відомо, що ФОП припинив свою підприємницьку діяльність.

Дослідивши обставини справи, центр видав адвокату Олександру Загальцю доручення від 20.04.2017 року № 3-171/17.

Зібравши необхідний пакет документів, Олександр Загалець звернувся до Корюківського районного суду Чернігівської області з позовною заявою про розірвання трудового договору.

У судовому засіданні Олександр Загалець просив задовольнити позов мотивуючи тим, що згідно з діючими на час виникнення спірних відносин, а саме: наказу Міністерства праці та соціальної політики України №260 від 08.06.2001 року «Про затвердження форми трудового договору між працівником і фізичною особою» та Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, зареєстрованого в Мін’юсті України 27.06.2001 року за №554/5745, Державний центр зайнятості був органом, на який покладено функції реєстрації (зняття з реєстрації) трудових договорів, які укладаються із фізичними особами – роботодавцями та найманими працівниками, а також підтвердження записів, внесених фізичними особами – роботодавцями до трудових книжок працівників.

Зняття з реєстрації у центрі зайнятості трудового договору можливо за умови звернення до нього обох сторін трудових відносин. У разі виникнення трудового спору між сторонами трудових відносин: фізичною особою-роботодавцем та найманим працівником, а також у разі відсутності однієї з сторін у центрі зайнятості, підставою для зняття трудового договору з реєстрації є рішення суду, яке набрало законної сили, про припинення дії трудового договору.

З 01.01.2015 року відмінено реєстрацію трудових договорів, укладених між працівниками та фізичними особами у службі зайнятості.

Трудові договори, зареєстровані до 01.01.2015 року, знімаються з реєстрації у раніше встановленому порядку, затвердженому наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001 року.

Відповідно до ч.3 ст. 38 КЗпП України, працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови трудового договору з цих питань.

Суд першої інстанції, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позов є законним, обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Рішенням Корюківського районного суду Чернігівської області від 02.06.2017 року, розірвано безстроковий трудовий договір, укладений 12.10.2012 року між громадянкою Р. та ФОП «Т»., який зареєстровано у Корюківському районному центрі  зайнятості.

Звертайтесь за правовою допомогою до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год.  до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.:3-30-01. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.