назад

Адвокат з Чернігівщини допоміг відновити права особи з обмеженими можливостями

425 bigУ квітні 2017 року до Новгород-Сіверського бюро правової допомоги звернувся громадянин І. Працівникам бюро пояснив, що сусідка позбавила його та членів його родини можливості користуватися послугами водопостачання. Причиною перекриття водопостачання вважає тривалі неприязні стосунки між ними та непоодинокі випадки підтоплення її квартири. Громадянин І. пояснив, що внаслідок незаконних дій йому, як особі з обмеженими можливостями, було завдано моральну шкоду.

Менським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано адвокату Владиславу Костюченку доручення від 14.04.2017 року № 3-166/17.

Під час особистої зустрічі з клієнтом адвокатом Владиславом Костюченком було з’ясовано, що громадянину І. на праві власності належить квартира у багатоквартирному будинку. Громадянка С., яка проживає поверхом нижче, під час проведення ремонтних робіт врізала в ділянку мережі водопостачання, що проходить через їх квартиру, кран та перекрила в такий спосіб водопостачання громадянину І., позбавивши його та членів його родини можливості користуватися послугами водопостачання.

Адвокат Владислав Костюченко зібравши необхідний пакет документів, звернувся до Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області з позовною заявою про усунення перешкод в користуванні водопостачанням, що здійснюється до його квартири та відшкодування моральної шкоди, завданої створеннями таких перешкод, розмір компенсації якої оцінює у 60 000 грн. 00 коп.
Під час розгляду справи судом встановлено, що громадянин І. є власником квартири у багатоквартирному будинку. У квартирі розташованій поверхом нижче, безпосередньо під квартирою позивача І., проживає відповідач С. Остання під час ремонту самовільно вмонтувала до мережі водопостачання будинку кран, з використанням якого припиняла водопостачання до квартири позивача І. Дії відповідача С. призвели до порушення прав позивача та членів його родини на користування послугами водопостачання і водовідведення у період з 17 березня 2017 по 01 вересня 2017 року. Лише після звернення позивача І. до суду з даним позовом, відповідач відновила водопостачання до квартири позивача, самовільно встановлений на мережі водопостачання кран, який використовувала для перекриття водопостачання, не демонтувала.

Перекриття відповідачем водопостачання до квартири позивача, який є інвалідом ІІ групи та особою з обмеженими можливостями, на строк понад п’ять місяців, в зв’язку з фактом залиття квартири відповідача, не може в даному конкретному випадку розцінюватися як спосіб захисту порушених прав, що відповідає характеру дій, якими порушено права відповідача, наслідкам, спричиненим таким порушенням, змісту порушених прав відповідача та моральним засадам суспільства.

Рішенням Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 25 жовтня 2017 року позов задоволено частково. Зобов’язано відповідача С. відновити водопостачання до квартири позивача І. шляхом демонтажу самовільно встановленого на ділянці мережі водопостачання будинку, шарового крану та відновлення цілісності мережі водопостачання.

Стягнено з відповідача на користь позивача в якості відшкодування моральної шкоди в розмірі 1 500 (одна тисяча п’ятсот) гривень 00 копійок. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Ухвалою Апеляційного суду Чернігівської області від 28 листопада 2017 року рішення суду першої інстанції залишено без змін.
Рішення Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 25 жовтня 2017 року набрало законної сили.

Звертаємо увагу, що отримати фахову правову допомогу можна звернувшись до Новгород-Сіверським бюро правової допомоги за адресою: м. Новгород-Сіверський, вул. Губернська, 24, тел.: (0258) 2-14-87.
Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (0244) 3-30-01. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.