назад
19.01.17

Адвокат з Чернігівщини допоміг жінці отримати заборгованість по заробітній платні

BPDУ листопаді минулого року до відділу «Прилуцьке бюро правової допомоги» Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жителька м. Прилуки, особа із особливими потребами, для складання позовної заяви та представництва її інтересів у суді щодо стягнення заборгованості по заробітній платі.

З метою реалізації права клієнта на безоплатну вторинну правову допомогу Ніжинським місцевим центром було призначено адвоката Сергія Денисенка.В інтересах клієнта центру представник позивача звернувся до суду із позовом до підприємства про стягнення з відповідача заборгованості по заробітній платі, компенсації за невикористану щорічну відпустку, середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні у розмірі 38890 грн. 74 коп.
Позовні вимоги адвокат мотивував тим, що жінка,пропрацювавшидвірником на підприємстві з 05.01.2015р. по 19.03.2015 р., звільнилася за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП України, про що свідчить відповідний запис у її трудовій книжці. За цей період підприємством нарахована сума доходу 4593,81 грн., з яких працівниці виплачено тільки 1754,00 грн., тобто сума заборгованості по заробітній платі становить 2839,81 грн. Ні в день звільнення, ні в подальшому підприємство не погасило перед позивачем заборгованість по заробітній платі.

Довідкова інформація:
Стаття 117 Кодексу законів про працю України
Відповідальність за затримку розрахунку при звільненні
В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.
Постанова Пленуму Верховного Суду України №13 від 24.12.1999 Про практику застосування судами законодавства про оплату праці
п. 20. Установивши при розгляді справи про стягнення заробітної плати у зв’язку із затримкою розрахунку при звільненні, що працівникові не були виплачені належні йому від підприємства, установи, організації суми в день звільнення, коли ж він у цей день не був на роботі, – наступного дня після пред’явлення ним роботодавцеві вимог про розрахунок, суд на підставі ст.117 КЗпП стягує на користь працівника середній заробіток за весь період затримки розрахунку, а при не проведенні його до розгляду справи – по день постановлення рішення, якщо роботодавець не доведе відсутності в цьому своєї вини.
02 грудня 2016 року Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області ухвалив заочне рішення та задовольнив позовні вимоги клієнта центру у повному обсязі.Із відповідача стягнуто на користь позивача заборгованість по заробітній платі, компенсацію за невикористану щорічну відпустку, середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні в розмірі 38890 грн. 74 коп.
Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Ніжин, вул.Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном : (04631) 2-40-05. Окрім того, цілодобово та безкоштовно у межах України можна отримати відповіді на правові питання заєдиним номером системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.