назад
01.03.18

Адвокат з Чернігівщини допомогла захистити права внутрішньо переміщеної особи

BPDУ лютому 2018 року до Сновського бюро правової допомоги звернулася громадянка С., 1933 року народження, яка має статус внутрішньо переміщеної особи. Працівнику бюро пояснила, що потребує правової допомоги у вирішенні питання, пов’язаного з визнанням факту смерті її чоловіка на тимчасово окупованій території України.

Менським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано доручення адвокату Олесі Хоминській від 15 лютого 2018 року №3-99/18.

Адвокат Олеся Хоминська під час особистої зустрічі з громадянкою С. дізналась, що чоловік клієнтки помер 28.12.2017 року в місті Алчевськ Луганської області (тимчасово окупована територія України). Отримати свідоцтво про смерть у відділі державної реєстрації актів цивільного стану неможливо, оскільки факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати медичний документ який може бути прийнятий відділом державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації смерті. Сновським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області було відмовлено у державній реєстрації смерті громадянина, чоловіка клієнтки, у зв’язку з тим, що заявником для підтвердження факту смерті останнього пред’явлено документ, виданий на території, де органи влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Відповідно до положень Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року №1207-VII (з наступними змінами та доповненнями) будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ) виданий цими органами або особами є недійсним і не створює правових наслідків.

Адвокат Олеся Хоминська, зібравши необхідний пакет документів, 20 лютого 2018 року звернулася до Щорського районного суду Чернігівської області з заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України.

Відповідно до ч. 2 та ч.4 ст. 317 Цивільного процесуального кодексу України справи про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду. Рішення про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України підлягає негайному виконанню.

Рішенням Щорського районного суду Чернігівської області від 20 лютого 2018 року встановлено факт смерті громадянина (чоловіка клієнтки) на тимчасово окупованій території України.

На сьогоднішній день громадянка С. звернулась до структурного підрозділу Пенсійного фонду України за належними виплатами.
Нагадуємо, що фахова правова допомога надається Сновським бюро правової допомоги з 09-00 год. до 18-00 год. з понеділка по п’ятницю за адресою: м. Сновськ, вул. Миру 51а, тел.: (04654) 2-13-48.

Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (04644) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.