назад

Адвокат з Чернігівщини захистив права чоловіка, якого звільнили після нещасного випадку на виробництві

chernihiv YarovoiАдвокат Олександр Яровий захистив права клієнта, з яким стався нещасний випадок на підприємстві, а також домігся стягнення з роботодавця відшкодування завданої шкоди у розмірі 39 тис. грн. на користь позивача.

Адвокат Олександр Яровий тримав доручення від Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги від 05.10.2015 року № 3-20/15 для надання клієнту правових послуг. Юридичної допомоги потребував чоловік з малозабезпеченої сім’ї стосовно відновлення порушених прав при його незаконному звільненні з роботи.

Так,  Олександр (ім’я чоловіка змінено з етичних міркувань) працював найманим працівником на приватному підприємстві. 12 червня 2015 року під час виконання своїх посадових обов’язків з Олександром стався нещасний випадок. У зв’язку із отриманою травмою, чоловік потрапив на лікарняне ліжко та перебував на стаціонарному лікуванні майже 2 місяці.

Після одужання Олександр вийшов на роботу, однак до виконання своїх посадових обов’язків допущений не був у зв’язку з тим, що стан його здоров’я перешкоджав продовженню його роботи на займаній посаді. Також, працівником  було встановлено, що всупереч чинному законодавству, роботодавцем не був складений акт про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом. Крім того, за наказом керівника, Олександра було звільнено з роботи відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП України, а не ст. 39 КЗпП України, що завадило своєчасному оформленню допомоги на випадок безробіття. 

При звільненні працівника із займаної посади, роботодавцем не був проведений остаточний розрахунок усіх сум, які йому належали при звільненні.  

Після зустрічі з чоловіком, адвокат вивчив обставини справи, склав позовну заяву в інтересах клієнта та взяв участь у відповідних судових засіданнях. 16 червня 2016 року Менський районний суд Чернігівської області прийняв рішення про задоволення позовних вимог клієнта. Так, роботодавця було зобов’язано скласти акт про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, що стався із Олександром під час виконання ним своїх посадових обов’язків, змінити підстави звільнення працівника з роботи, про що внести відповідні зміни до його трудової книжки.   Відповідно до судового рішення з відповідача на користь чоловіка стягнуто близько 39 тис. грн. в рахунок морального відшкодування, вихідної допомоги та середньомісячного заробітку за весь час затримки розрахунку при звільненні.