назад
03.01.19

Адвокат з Чернігова допомогла клієнту отримати належні йому виплати внаслідок дорожньо-транспортної пригоди

BPDДо Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся клієнт, що має статус особи, яка перебуває під юрисдикцією України, якщо її середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення щодо здійснення представництва інтересів у справі про відшкодування матеріального збитку, заподіяного внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, пені за прострочення та моральної шкоди.

Отримавши доручення № 1-439/18 від 27.07.2018 року, адвокат Чікова Тетяна зустрілася з клієнтом, дослідила обставини справи, надала правову допомогу та склала позовну заяву про відшкодування матеріального збитку заподіяного внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, пені за прострочення та моральної шкоди.

Даний спір виник, оскільки, 11 вересня 2017 року в м. Чернігові відповідач1 керував автомобілем ВАЗ-21213, та при зміні напрямку руху при виконанні маневру перестроювання не переконався, що це буде безпечним і не створить небезпеки іншим учасникам дорожнього руху, в результаті чого скоїв зіткнення з автомобілем DAEWOO SENZ, який рухався в попутному напрямку та знаходився праворуч від нього. В результаті ДТП транспортні засоби отримали механічні пошкодження. Своїми діями відповідач1 порушив п. 10.1, 10.3 Правил дорожнього руху. Вказане підтверджується постановою Деснянського районного суду м. Чернігова від 25.10.2017 року, якою відповідача притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 124 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 340 грн.

Позивач звернувся із заявою та необхідними документами про виплату страхового відшкодування до Товариства з додатковою відповідальністю «Страхове товариство «Домінанта», яким було прийнято рішення про виплату страхового відшкодування у розмірі 5761 грн. 92 коп. та пені за кожен день прострочення виплати, що підтверджується відповідями Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Однак фактично ця сума не була виплачена позивачу.
Згідно із частиною 2 статті 36 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», страховик (МТСБУ) протягом 15 днів з дня узгодження ним розміру страхового відшкодування з особою, яка має право на отримання відшкодування, за наявності документів, зазначених у статті 35 цього Закону, повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, але не пізніш як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов’язаний: у разі визнання ним вимог заявника обґрунтованими прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) та виплатити його. Якщо відшкодування витрат на проведення відновлювального ремонту пошкодженого майна (транспортного засобу) з урахуванням зносу здійснюється безпосередньо на рахунок потерпілої особи (її представника), сума, що відповідає розміру оціненої шкоди, зменшується на суму визначеного відповідно до законодавства податку на додану вартість. При цьому доплата в розмірі, що не перевищує суми податку, здійснюється за умови отримання страховиком (у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, – МТСБУ) документального підтвердження факту оплати проведеного ремонту. Якщо у зв’язку з відсутністю документів, що підтверджують розмір заявленої шкоди, страховик (МТСБУ) не може оцінити її загальний розмір, виплата страхового відшкодування (регламентна виплата) здійснюється у розмірі шкоди, оціненої страховиком (МТСБУ). Страховик має право здійснювати виплати без проведення експертизи (у тому числі шляхом перерахування коштів особам, які надають послуги з ремонту пошкодженого майна), якщо за результатами проведеного ним огляду пошкодженого майна страховик і потерпілий досягли згоди про розмір та спосіб здійснення страхового відшкодування і не наполягають на проведенні оцінки, експертизи пошкодженого майна.

Згідно із частиною 5 статті 36 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» за кожен день прострочення виплати страхового відшкодування (регламентної виплати) з вини страховика (МТСБУ) особі, яка має право на отримання такого відшкодування, сплачується пеня з розрахунку подвійної облікової ставки Національного банку України, яка діє протягом періоду, за який нараховується пеня.

Деснянський районний суд м. Чернігова 20 листопада 2018 року вирішив позов задовольнити. Із Товариства з додатковою відповідальністю «Страхове товариство «Домінанта» (відповідач 2) стягнуто на користь позивача 5761 грн. 92 коп. матеріальної шкоди та 1132 грн. 94 коп. пені, а всього 6894 (шість тисяч вісімсот дев’яносто чотири) грн. 86 коп. Із відповідача 1 стягнуто на користь позивача 570 (п’ятсот сімдесят) грн. 00 коп. моральної шкоди.