назад
28.02.18

Адвокат з Кіровоградщини допоміг клієнтці відстояти право на спадщину

04Адвокат системи безоплатної правової допомоги Михайло Волошин допоміг клієнтці підтвердити своє право на спадщину.
14 червня 2017 року, до Гайворонського бюро правової допомоги Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка С. з проханням надати їй правову допомогу щодо встановлення факту родинних відносин. У листопаді 2016 року громадянка С. втратила матір, а нотаріус, до якого вона звернулась, відмовив їй у вчиненні нотаріальних дій при оформленні спадщини.
Цього ж дня, для надання безоплатної вторинної правової допомоги клієнці С., дорученням від 14 червня 2017 року № 213, Голованівським місцевим центром з надання БВПД призначено адвоката Михайла Волошина.
Вивчивши матеріали справи, адвокатз’ясував, що в 2002 році матір клієнтки С. отримала в приватну власність земельну ділянку, а в 2015 році склала заповіт, яким належну їй земельну ділянку вона заповідала доньці, тобто клієнтці. Але при оформлені спадщини, нотаріусом було виявлено невідповідність дівочого прізвища клієнтки з прізвищем її матері.
Крім того, від зазначеного питання, чи є клієнтка С. родичем спадкодавця першого ступеня споріднення, чи відноситься до інших спадкоємців, залежала сума оплати податку щодо оподаткування спадкового майна, адже, відповідно до вимог ст.174 Податкового кодексу України передбачено, що вартість власності, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення оподатковується за нульовою ставкою.
Виправляти букву в прізвищі у своєму свідоцтві про народження заявниця не вважала за доцільне, оскільки після цього потрібно було змінити всі наявні у неї документи, крім того, на даний час заявниця вже заміжня та змінила прізвище.
Проаналізувавши обставини справи,Михайло Волошин підготував заяву про встановлення факту родинних відносин між громадянкою С. та її матір’ю. До заяви були долучені відповідні документи та довідки, які містили відомості, підтверджуючі вказаний факт. Також на прохання адвоката до суду були викликані свідки, які б могли підтвердити родинні зв’язки громанки С. з її матір’ю.
Дослідивши матеріали справи, 17 січня 2018 року Гайворонський районний суд ухвалив рішення щодо встановлення факту родинних відносин заявниці, завдяки чому вона змогла оформити залишену їй спадщину.  
До Голованівського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1тел. (05252) 2-25-83, 068 834 77 45.
Адреси бюро правової допомоги:
Бобринецьке бюро правової допомоги
м. Бобринець, вул. Незалежності, 80
Гайворонське бюро правової допомоги
м. Гайворон, вул. Великого Кобзаря, 20
Маловисківське бюро правової допомоги
м. Мала Виска, вул. Центральна, 62
Новоукраїнське бюро правової допомоги
м. Новоукраїнка, вул. Покровська, 67
Благовіщенське бюро правової допомоги
м. Благовіщенське, вул. Ореста Гуменюка, 8
Вільшанське бюро правової допомоги
смт Вільшанка, вул. М. Лагонди, 30
Добровеличківське бюро правової допомоги
смт Добровеличківка, вул. Центральна, 103/7
Новоархангельське бюро правової допомоги
смт Новоархангельськ, вул. Пушкіна, 28.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.