назад
01.03.18

Адвокат з Кіровоградщини допоміг клієнтці змінити прізвище малолітній дитині

05Адвокат системи безоплатної правової допомоги Олег Логвінов в судовому порядку допоміг змінити прізвище малолітній дитині, батьки якої позбавлені батьківських прав.
23 травня 2017 року, до Знам’янського бюро правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка Ж. з проханням надати їй правову допомогу щодо зміни прізвища її малолітньої онуки, батьки якої позбавлені батьківських прав.
31 травня 2017 року дорученням № 345 Олександрійським місцевим центром з надання БВПД  було призначено адвоката Олега Логвінова.
Ознайомившись з матеріалами справи, адвокат з’ясував, що дитина народилася в 2012 році на території Автономної Республіки Крим, відповідно до свідоцтва про народження, дитині присвоєне прізвище біологічних батьків.
У 2015 році, за рішенням Знам’янського міськрайонного суду, батька та матір за неналежне виконання батьківських обов’язків, було позбавлено батьківських прав відносно їхньої доньки. Клієнтка Ж. являється опікуном своєї онуки, виховує та доглядає її.
Вивчивши матеріали справи, Олег Логвінов склав заяву про зміну прізвища дитини, з прізвища її батьків на прізвище опікуна. В обґрунтуванні позовних вимог Олег Логвінов звернув увагу на те, що, відповідно до ст. ст.1-3 Конвенції про права дитини, прийнятою Резолюцією 44 сесії Генеральної Асамблеї ООН № 44/25 від 20 листопада 1989 року, ратифікованою постановою Верховної Ради України № 789-ХІІ від 27 лютого 1991 року передбачено, що в усіх діях щодо дітей першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Зокрема передбачено, що дитині забезпечується такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов’язки її батьків, чи інших осіб, які відповідають за неї за законом, і з цією метою вживаються всі відповідні законодавчі і адміністративні заходи.
Згідно чинного законодавства, із заявою про внесення змін до актових записів цивільного стану можуть звертатися особи, щодо яких складено актовий запис; один з батьків, опікун, піклувальник дитини, опікун недієздатної особи, спадкоємці померлого, представники органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви.
Відповідно до п. 2.13 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12 січня 2011 року № 96/5, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є, зокрема, рішення суду, постанова адміністративного суду, в яких зазначено, які саме зміни необхідно внеси до того чи іншого актового запису цивільного стану.
Згідно висновку про доцільність зміни прізвища малолітньої дитини, від 10 жовтня 2017 року, орган опіки та піклування, в особі виконавчого комітету Знам’янської міської ради, в інтересах та на захист прав і свобод дитини, також вважають доцільним змінити її прізвище.
Дослідивши матеріали справи, 19 жовтня 2017 року Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області прийняв рішення: заяву клієнтки Ж. про зміну прізвища – задовольнити та змінити прізвище малолітньої дитини.
До Олександрійського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18, тел. (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Адреси бюро правової допомоги:
Знам’янське бюро правової допомоги
м. Знам’янка, вул. Героїв Крут, 9
Олександрівське бюро правової допомоги
смт Олександрівка, вул. Незалежності України, 63
Онуфріївське бюро правової допомоги
смт Онуфріївка, вул. Графа Толстого, 68
Петрівське бюро правової допомоги
смт Петрове, вул. Центральна, 21
Світловодське бюро правової допомоги
м. Світловодськ, вул. Павлівська, 13-А.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.