назад
09.11.17

Адвокат з Кіровоградщини допоміг клієнту визнати втрату відповідачем права на житло

Адвокат системи безоплатної правової допомоги Сергій Швець допоміг клієнту позбавити права на житло родича, який був зареєстрований, але не проживав у квартирі клієнта, тому власник квартири не міг оформити державну субсидію.
4 квітня 2017 року, до Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин П. з проханням надати йому правову допомогу щодо  позбавлення права на житло громадянина Б., який зареєстрований, але не проживає в його власній квартирі.
11 квітня 2017 року дорученням № 175 Олександрійським місцевим центром з надання БВПД  було призначено адвоката Сергія Швеця.
Вивчивши матеріали справи, адвокат з’ясував, що клієнт П. є власником квартири, відповідно до договору купівлі-продажу від 29 травня 1997 року та зареєстрований в Олександрійському МБТІ. Крім нього у вказаній квартирі зареєстрований та проживав деякий час його зять громадянин Б., який з 2014 року змінив місце проживання, яке клієнту не відоме. Оскільки, у даній квартирі відповідач не проживає, в позивача виникли проблеми з оформленням державної субсидії та сплатою комунальних послуг.
Відповідно до довідок, виданих КП «Житлогосп» Олександрійської міської ради та показань свідків, при обстеженні квартири встановлено, що відповідач зареєстрований в квартирі з 2012 року, але з 2014 року за даною адресою не проживає.
Тому, відповідно до частини четвертої ст.156 ЖК України, до членів сім’ї власника відносяться подружжя, їх діти і батьки. Членами сім’ї можуть бути визнані й інші особи, якщо вони проживають разом і ведуть спільне господарство. Відповідач не є власником квартири, а також не є членом сім’ї позивача.
Відповідно до ч. 1 ст. 319 Цивільного Кодексу України власник володіє, користується і розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Згідно з положеннями ст. 391 цього Кодексу, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном. Цей принцип закріплений також у ст. 41 Конституції України та статтею 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.
4 серпня 2017 року, заслухавши всі пояснення осіб, які брали участь у справі, свідків, дослідивши матеріали, оцінивши докази в їх сукупності, Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області позов задовольнив та визнав громадянина Б. таким, що втратив право користування жилим приміщенням.
До Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою:
м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18.
Тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.