назад
09.08.17

Адвокат з Кіровоградщини допомогла жінці, яку за життя було визнано померлою, відновити свої права

01 2До Новоукраїнського бюро правової допомоги звернулася  10 лютого 2017 року  жінка, яка (неймовірно, але правда!) випадково дізналася про факт своєї смерті. Як з’ясувалось, працівники  відділу ДРАЦС Новоукраїнського РУЮ на підставі незаконного лікарського свідоцтва про смерть, видали доньці  свідоцтво про смерть матері, на підставі якого та оформила спадщину. У бюро правової допомоги жінці допомогли анулювати абсурдний актовий запис про смерть.
10 лютого 2017 року до Новоукраїнського бюро правової допомоги Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка Тетяна Яриш з проханням надати правову допомогу з оформлення громадянства України її родичці Лідії Григорець, яка втратила свій паспорт.
Начальник Новоукраїнського бюро правової допомоги Кристина Познаховська допомогла жінці скласти звернення до Новоукраїнського районного сектору Управління ДМС у Кіровоградській області щодо оформлення громадянства України Лідії Григорець.
Після отримання відповіді стало відомо, що Лідія Іванівна Григорець визнана померлою, відповідно до лікарського свідоцтва про смерть.
28 квітня 2017 року наказом № 155 Голованівсього місцевого центру з надання БВПД для надання безоплатної вторинної правової допомоги у складенні заяви про визнання рідної племінниці Лідії Іванівни Григорець живою (про анулювання актового запису про смерть) клієнтці Тетяні Яриш було призначено адвоката Альону Білоконь.
  Вивчивши матеріали справи, Альона Білоконь з’ясувала, що 9 червня 2006 року лікарем-патологоанатомом Новоукраїнського відділу судово-медичних експертиз, заочно видано лікарське свідоцтво про смерть на ім’я, нібито померлої особи, Лідії Іванівни Григорець, всупереч вимогам  Інструкції про заповнення та видачу лікарського свідоцтва.
        Альона Білоконь направала до Новоукраїнського відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області заяву, в якій повідомила про злочин, передбачений ч. 1 ст. 358 КК України. По даному факту Новоукраїнським ВП ГУНП в Кіровоградській області відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України. На даний час триває досудове розслідування.
Крім цього, адвокат склала Лідії Іванівні Григорець заяву до Новоукраїнського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління в Кіровоградській області про анулювання актового запису про смерть.
 У відповіді Новоукраїнський відділ ДРАЦС повідомив, що згідно п. 4.4 Розділу 4 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та  анулювання, затвердженого наказом Міністерства юстиції від 12.01.2011 р. № 96/5, ­­– анулювати первинний актовий запис можливо лише на підставі рішення суду.
Доводами для анулювання актового запису про смерть стали: свідоцтво про народження; свідоцтво про укладення шлюбу; архівна довідка, покази свідків, родичів.
Адвокат Альона Білоконь на підставі зібраних документів склала адміністративний позов про анулювання актового запису про смерть.
25 липня 2017 року відбулося судове засідання у Новоукраїнському районному суді Кіровоградської області, під час якого адміністративний позов задоволено у повному обсязі — актовий запис про смерть Лідії Іванівни Григорець  анулюваний.
Оскільки, по даному факту Новоукраїнським ВП ГУНП в Кіровоградській області відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України, фахівці Новоукраїнського бюро правової допомоги продовжують надавати  правову допомогу Лідії Іванівні Григорець.
Довідково:
Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Конституція України встановлює, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Тому права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави (стаття 3 Конституції України).
Суб’єктивні права і свободи людини не вичерпуються тими, які прямо закріплені Конституцією України. Велике значення для суспільного життя особи мають особисті немайнові права, закріплені Цивільним кодексом України, зокрема права, що забезпечують природне існування та соціальне буття фізичної особи (глави 21,22 Цивільного кодексу України – далі ЦК України). У силу взаємопов’язаності різних сфер правовідносин та взаємодії галузей права, які регулюють ці сфери, особисті немайнові права мають не лише приватноправове, але й публічно-правове значення. Зокрема, публічно-правовими є відносини, в які вступає особа з державними органами та іншими суб’єктами владних повноважень у процесах, коли держава здійснює свою конституційну функцію утвердження і забезпечення прав і свобод людини.
Відповідно до ст. 49 Цивільного кодексу України актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов’язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб’єктом цивільних прав та обов’язків. Актом цивільного стану є, зокрема, смерть (ч. 2 ст. 49 ЦК України). Згідно ч. 3 ст. 49 ЦК України державній реєстрації підлягає смерть фізичної особи, яка проводиться відповідно до закону ( ч. 4 ст. 49), смерть фізичної особи підлягає обов’язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Порядок реєстрації смерті фізичної особи визначений Правилами реєстрації актів цивільного стану в Україні від 18.10.2000 р. №52/5, гл. 2 розділ ІІІ. Підставою для реєстрації смерті відповідно до зазначеного законодавства є лікарське свідоцтво про смерть форми №106/о, затверджене наказом МОЗ України від 08.08.2006 р. №545. Актовий запис про смерть вноситься в Державний реєстр актів цивільного стану громадян про смерть, про що видається витяг заявнику.
У частині 1 статті 6 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»  №2398-VI від 01.07.2010 р. визначено, що відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.
Відповідно до статті 24 того ж Закону, актовий запис цивільного стану анулюється на підставі: 1) рішення суду; 2) висновку відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану у випадках, передбачених законом.
Анулювання актового запису цивільного стану проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем його зберігання.
Заява про анулювання актового запису цивільного стану подається зацікавленою особою до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника або за місцем зберігання актового запису цивільного стану, який підлягає анулюванню.
Одночасно з прийняттям рішення щодо анулювання актового запису цивільного стану, відповідний орган, на підставі рішення або висновку якого проводиться анулювання актового запису цивільного стану, приймає рішення щодо вилучення і повернення анульованого свідоцтва відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану. У разі неповернення анульованого свідоцтва, інформація про його анулювання оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.
До Голованівського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1.
Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73.
Адреси бюро правової допомоги:
Бобринецьке бюро правової допомоги
м. Бобринець, вул. Незалежності, 80
Гайворонське бюро правової допомоги
м. Гайворон, вул. Великого Кобзаря, 20
Маловисківське бюро правової допомоги
м. Мала Виска, вул. Центральна, 62
Новоукраїнське бюро правової допомоги
м. Новоукраїнка, вул. Покровська, 67
Благовіщенське бюро правової допомоги
м. Благовіщенське, вул. Ореста Гуменюка, 8
Вільшанське бюро правової допомоги
смт Вільшанка, вул. М. Лагонди, 30
Добровеличківське бюро правової допомоги
смт Добровеличківка, вул. Центральна, 103/7
Новоархангельське бюро правової допомоги
смт Новоархангельськ, вул. Пушкіна, 28.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.