назад
25.09.17

Адвокат з Кіровоградщини довів невинуватість клієнта, який потрапив під варту через наклеп

07Адвокат системи безоплатної правової допомоги Павло Заболотній допоміг клієнту, якому загрожувало покарання у виді позбавлення волі до шести років, довести свою невинуватість у скоєнні хуліганства та грабежу.
7 квітня 2015 року, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області дорученням № 624 було призначено адвоката Павла Заболотнього, для здійснення захисту за призначенням громадянина Н., який обвинувачувався у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 125, ч. 1 ст. 162, ч. 2 ст. 296, ч. 2 ст. 186, ст. 386 КК України, тобто, умисне легке тілесне ушкодження, порушення недоторканості житла, хуліганство вчинене групою осіб, грабіж поєднаний з насильством вчинений групою осіб, а також перешкоджання з’явленню свідка, потерпілого, експерта, примушування їх до відмови від давання показань чи висновку. За вказані правопорушення, підзахисному загрожувало покарання у виді позбавлення волі до шести років.
Згідно пред’явленого обвинувачення, клієнт адвоката, перебуваючи на присадибній ділянці пані Олени, вдарив її долонею в груди, ображав її нецензурною лайкою та погрожував вбити, через надані нею покази у вищезазначених правопорушеннях. Також обвинувачений проник в будинок громадянина Л. та оселився там разом з сім’єю. На підставі цього клієнту інкримінувалось викрадення чужого майна (золотих прикрас, побутової та цифрової техніки) поєднане із погрозами застосувати фізичне насильство до громадян, які раніше проживали у вказаному будинку.
Клієнт адвоката Павла Заболотнього свою вину у вчинених обвинуваченнях визнав частково, лише в частині самовільного проникнення до будинку.
Як зясувалось, за вказаний будинок він сплатив частину вартості (підтвердженням цього факту є розписка), та в подальшому лише захищав своє право власності на будинок та власне майно, яке там знаходилось.
По факту вчинення погроз, вину не визнав, та на звукозаписі себе не впізнав, наголошував на проведенні експертизи по встановленню ідентичності його голосу, але звукозапис не був збережений. По випадку нанесення тілесних ушкоджень пояснив, що члени сімї пані Олени незаконно зрізали кукурудзу, яка знаходилась на межі земельних ділянок, а він лише вимагав повернути її.
Обвинувачений стверджував, що покази потерпілих про побиття є неправдивими, а пані Олена сама поводила себе щодо нього агресивно та намагалась його вдарити.
Адвокат Павло Заболотній після ознайомлення з матеріалами кримінальної справи, звернув увагу суду на те, що згідно ст. 62 Конституції України та ч. 2 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку.
Відповідно до визначення «громадського місця», наданого в ЗУ «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я громадян», сварка, за якою інкримінують вчинення хуліганства, відбулась не в громадському місці, що унеможливлює склад кримінального злочину – хуліганство. По епізоду нанесення тілесних ушкоджень з наданих доказів стороною обвинувачення унеможливлено визначення ступеню участі кожного з учасників конфлікту.
Дослідивши наданні докази, та, заслухавши думку учасників процесу, 30.05.2017 року Новоукраїнський районий суд Кіровоградської області ухвалив вирок, яким громадянина Н. за всіма епізодами обвинувачення було виправдано.
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області працює за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.