назад
03.03.17

Адвокат з Кривого Рогу домігся виплати заборгованості з заробітної плати переселенці

Centr BVPD 0До Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги звернулась Анастасія М*, переселенка з Донецької області, яка живе і працює в місті Кривому Розі з весни 2015 року. Жінка опинилась у непростій життєвій ситуації і потребувала правової допомоги. У ГО «Захист прав переселенців «Егіда ВПО», куда вона звернулась за порадою, її направили до фахівців системи БПД.

Жінка розповіла спеціалістам Першого Криворізького місцевого центру про те, що не знайшовши роботи за фахом (Анастасія – педагог), влаштувалась менеджером зі збуту продукції в ПАТ “Агрокомплекс Хмільникпродукт”, потужності якого розташовані у Вінницькій області. До певного моменту заробітна плата на підприємстві виплачувалась вчасно і в повному обсязі. Але згодом платню почали давати нерегулярно та частинами. До того ж, без попередження Анастасії було вдвічі зменшено посадовий оклад. 

Анастасії М* призначили адвоката Олександра Умріхіна. Перший адвокатський запит було направлено 20 січня 2017 року – вже наступного дня після зустрічі з клієнткою. У ньому адвокат просив надати копію наказу про прийняття на роботу його клієнтки та довідку про заробітну плату, нараховану їй. Ці документи були необхідні для підготовки позовної заяви про стягнення заробітної плати та подання до суду.

Пізніше адвокат підготував вимогу щодо захисту трудових прав клієнтки. Адже зниження заробітної плати вдвічі та неповідомлення працівника про зміни умов праці за два місяці до того є порушенням частини 3 статті 32 Кодексу законів про працю України. У законі зазначено, що про зміну істотних умов праці – систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Адвокат також нагадав працедавцеві про те, що невиплата заробітної плати робітнику більш як за один місяць є злочином, передбаченим ст. 175 Кримінального кодексу України.

Завдяки кваліфікованим діям адвоката вже через тиждень після направлення адвокатської вимоги підприємство перерахувало всю існуючу заборгованість пані Анастасії.

Для захисту своїх прав у цивільних та адміністративних справах внутрішньо переміщені особи можуть звертатись до місцевих центрів та бюро правової допомоги, де їм буде призначено гарантованого державою захисника.

Нагадуємо, що Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2, тел. 056-405-54-04; (098)040-83-70.

Дізнатись адреси бюро та інших центрів, де можна отримати безоплатну правову допомогу, ви можете за телефоном гарячої телефонної лінії 0-800-213-103.

{gallery}news/2017/03/2{/gallery}