назад

Адвокат з Луганщини відновив право власності на земельну частку(пай) в порядку спадкування

{gallery width=100 height=100 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/18/16_11_18/1_16_11_18.jpg{/gallery}

До Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка з проханням надати їй правову допомогу у справі про визнання за нею в порядку спадкування права власності на земельну ділянку.

 

 

Для надання правової допомоги клієнту було призначено адвоката Максима Оробцова.Вивчивши матеріали справи, адвокат, з’ясував, що клієнтка мала право на спірну земельну ділянку, однак не отримала Державного акту на право власності на землю, а тільки сертифікат на право на земельну частку(пай), який був втрачений і на цей час не може бути виданий. У свій час позивачка після смерті матері прийняла спадщину і тільки через 19 років дізналась з газети про існування сертифіката.

Клієнтка стверджувала, що її матері за життя було видано сертифікат на право на земельну частку(пай). Після її смерті клієнтка дізналась про існування права на земельну ділянку та звернулась до державного нотаріуса, де їй було відмовлено у зв’язку з відсутністю правовстановлюючих документів, а саме сертифіката на право власності на земельну частку (пай). У відділі Міловського районного головного управління Держгеокадастру у Луганській області дублікат сертифікату на право на земельну частку видати не можуть, оригінал документу в неї відсутній і це унеможливлює оформлення спадщини після смерті її матері.

Адвокат Максим Оробцов склав позовну заяву про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування і в подальшому захищав інтереси в суді. Міловський районний суд задовольнив позов в повному обсязі. 

Довідково.

Історія розвитку справи:

  • В обгрунтування позовних вимог адвокат зазначив, що відповідно до ст. 529 ЦК України 1963 року при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені).

відповідно до п. 11 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай). Якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не одержав сертифіката на право власності на земельну частку (пай) або помилково не був включений (безпідставно виключений) до списку, доданого до державного акта про колективну власність на землю відповідного сільськогосподарського підприємства, товариства тощо, при вирішенні спору про право спадкування на

  • земельну частку (пай) суд застосовує положення чинного на час існування відповідних правовідносин Земельного кодексу України 1990 року, Указу Президента України від 8 серпня 1995 року № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» та відповідні норми ЦК УРСР.,

  • Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України від 16 квітня 2004 року №7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ» член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК України, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).


     

    Інформація про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях:

    Адреса: м. Харків, Майдан Свободи, 5, 6 під’їзд, 3 поверх

    Контактний телефон: (057) – 705 – 03 – 52

    Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

    (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України

    Офіційний веб-сайт: http://kharkiv.legalaid.gov.ua