назад
22.05.17

Адвокат з Полтавщини допоміг анулювати актовий запис про смерть громадянина, який близько двох років був «померлим»

21041717

В умовах розвитку сучасного суспільства проблема визнання особи безвісно відсутньою або оголошення особи померлою є особливо актуальною, оскільки щорічно зникає велика кількість людей. Причини такого явища найрізноманітніші – війна, стихійне лихо, викрадення. У нашій країні ця тема є особливо актуальною, оскільки за час проведення АТО безвісно зникло багато людей, доля яких  не відома досі. Правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті. Тобто особа, яка є померлою втрачає свою цивільну правоздатність фізичної особи (певну здатність мати цивільні права і нести юридичні обов’язки), яка відповідно має чіткі часові рамки існування: виникає з народженням і припиняється зі смертю. У житті трапляються різні ситуації,  коли людина, в силу об’єктивних та суб’єктивних причин,  досить довгий час не з’являється за місцем свого постійного проживання, інформація про її місцезнаходження родичам не відома, так громадянина можуть визнати померлим за рішенням суду і видати на підставі цього відповідне свідоцтво про смерть і особа вважається померлою Коли ж людина знову з’являється вдома довести те, що вона є живою є досить складно.

В листопаді 2015 року при оформленні житлової субсидії громадянин К. дізнався, що Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби у місті Кременчуці видав первинний актовий запис про його смерть від 26.11.2004 р., що не відповідало дійсності. Після чого в грудні 2015 року громадянин К. звернувся до Кременчуцького відділу поліції із заявою щодо підроблення офіційного документу. На підставі вказаної заяви було відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 358 КК України. Проте, у лютому 2016 р. кримінальне провадження було закрите постановою слідчого на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України – відсутність складу кримінального правопорушення. А з листопада 2016р. на підставі актового запису від 26.11.2004 р. Кременчуцьке об’єднане Управління пенсійного фонду України припинило виплату довічних пенсійних виплат.

Усі дії, які громадянин К. вжив з метою анулювання первинного актового запису про смерть, були марними.

2017 року громадянин К. звернувся до Кременчуцького місцевого центру з надання БВПД з метою отримання безоплатної правової допомоги, яка передбачала складання процесуальних документів та представлення його інтересів щодо анулювання факту смерті, внесення змін в актовий запис.

Так, клієнту був призначений адвокат Костянтин Михайлюк. Адвокат направив низку адвокатських запитів, з метою отримання доказів по справі, які підтвердили інформацію надану клієнтом. У суді адвокатом було заявлено декілька клопотань, за якими до судового розгляду прийнято докази, надані позивачем, залучені свідки. Під час розгляду справи по суті свідками та неспростовними доказами підтверджено, що первинний актовий запис про смерть громадянина К. було видано незаконно. Таким чином у квітні 2017 року рішенням Автозаводського районного суду м. Кременчука було задоволено позовні вимоги позивача.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел.. (05366) 3-00-38. Кременчуцький місцевий центр поширює свою діяльність на м. Кременчук та Кременчуцький район.