назад
20.01.16

Адвокат з Тернопільщини довів факти фальсифікації доказів міліцією та врятував свого клієнта від тюрми

Ternopil KogutАдвокат із Тернопільської області Олександр Когут зумів у судовому порядку довести факти міліцейського свавілля, чим домігся виправдання свого клієнта, якому загрожувало 12 років в’язниці за звинуваченням у розбійному нападі.

Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області видав доручення № 155 від 19 лютого 2014 року адвокату Олександру Когуту для захисту чоловіка, якого обвинувачено у особливо тяжкому злочині (ч. 3 ст. 187 КК України) – розбої. За версією досудового слідства, клієнт разом із ще одним фігурантом справи вчинив розбійний напад на стареньку 1929 року народження. Чоловіки нібито проникли у помешкання жінки, нанесли їй легкі тілесні ушкодження та, погрожуючи фізичним насильством, примусили віддати сховані у хаті кошти у розмірі 1400 грн.

Сторона захисту обрала стратегію, яка базувалася на доведенні порушень та фальсифікації доказів, зібраних під час слідства. Так, в судовому засіданні адвокат розкрив кричущі факти міліцейського свавілля – захисником було доведено, що ключові докази у справі, що підтверджують вину обвинувачених, є сфальсифікованими правоохоронними органами, які проводили досудове слідство у справі.

Наданий стороною обвинувачення протокол огляду місця події від 11.02.2014 року визнаний судом недопустимим, оскільки складений з порушенням встановленого порядку без участі понятих та містить фальсифікацію. Зокрема, допитані у судовому засіданні поняті вказали, що під час самого огляду місця події вони присутні не були, а підписали вказаний протокол на прохання працівників міліції після слідчої дії. Вони зазначили, що не знають хто що сказав, робив, що було виявлено чи вилучено в житлі потерпілої.

Крім того, наданий стороною обвинувачення у судовому засіданні оригінал протоколу огляду місця події відрізняється від того, який надавався слідчому судді 14.02.2014 року при обранні обвинувачуваним запобіжного заходу. Так, у наданій захисником копії протоколу відсутній запис про те, що саме виявлено і вилучено при огляді місця події та відсутній підпис потерпілої.

Також слідством сфальсифіковано протоколи огляду місця події, складені в житлі підсудних, а саме, у вказаних протоколах зазначено про вилучення одягу обвинувачених, на яких виявлено сліди крові. Однак допитані у судовому засіданні поняті стверджували, що вони підписували протокол, не читаючи його. Окремі поняті вказали, що жодних слідів крові на одязі обвинувачених вони не бачили, а протоколи підписували двічі на прохання працівника міліції, оскільки, як їм сказав останній, ним були загублені окремі сторінки протоколу.

Гусятинський районний суд Тернопільської області, взявши до уваги аргументи захисту про численні грубі порушення з боку органів слідства та ненаданням стороною обвинувачення належних та допустимих доказів вини підсудних, 08.12.2015 року виніс вирок, у якому визнав обвинувачених невинуватими і виправдав їх з підстав недоведеності в їх діях складу злочину.

Якби не професійні дії Олександра Когута, його клієнтові довелося б провести за гратами до дванадцяти років свого життя за розбійний напад, якого той не вчиняв.

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter