назад
03.03.18

Адвокат захистив право потерпілого від кримінального правопорушення на відшкодування шкоди

Фото Спеціальний     Потерпілою у кримінальному процесі може бути визнано фізичну особу, якій було завдано моральної, фізичної або майнової шкоди. Правами потерпілого особа починає користуватися або з моменту подання заяви про вчинення кримінального правопорушення щодо неї або ж моменту подання заяви про залучення її до провадження у якості потерпілого.

     Сам факт подачі заяви про злочин або цивільного позову є лише першочерговим етапом для стягнення моральної шкоди з відповідача у справі.

     Основною складністю у розгляді заяви про відшкодування моральної шкоди є доведення факту її спричинення, глибини страждань, обґрунтування вартості такої шкоди.

     Саме з проханням про допомогу в стягненні моральної шкоди з кривдника до Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин, який належить до соціально незахищених верств населення. Під час консультування фахівці центру встановили, що клієнт є потерпілим від хуліганських дій іншої особи, а відповідна справа перебуває на розгляді в суді.

     Для представництва та захисту інтересів потерпілого йому призначили адвоката Сергія Спеціального (доручення №12 від 17.01.2018 р.). Ознайомившись з матеріалами справи та зібравши докази, необхідні для підтвердження моральної шкоди  у сумі 5 тис. грн та матеріальної — у понад 2 тис. грн, адвокат подав цивільний позов до суду.

     На підтвердження вказаних вимог, адвокат зазначив, що в результаті злочинних дій хулігана, потерпілому були спричинені тілесні ушкодження, внаслідок яких він двічі перебував на стаціонарному лікуванні, утім, ще й досі не відновив повністю свого здоров’я.

     Крім того, для підтвердження сум, вказаних у позові, адвокат надав відповіді Шепетівської центральної районної лікарні про проведене лікування, копії чеків про придбання ліків для потерпілого.

     Розглянувши в межах кримінальної справи позов потерпілого, Шепетівський міськрайонний суд 26.01.2018 р. вирішив  задовольнити вимоги потерпілого про стягнення моральної та матеріальної шкоди в повному обсязі.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.