назад

Адвокатка допомогла клієнтці визнати право власності на квартиру після смерті її чоловіка

sud 2До Самбірського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жінка з метою представництва її інтересів у справі про визнання права власності в порядку спадкування.

Як розповіла громадянка, після смерті її чоловіка відкрилася спадщина на майно, а саме на житлову квартиру в м. Самборі. За життя чоловік заповіту не склав. Тож будучи спадкоємцем його майна по закону першої черги, вона звернулася до Самбірської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину. Проте, нотаріус, прийнявши заяву, роз’яснив, що перешкодою у видачі свідоцтва про право на спадщину на житлову квартиру є відсутність оригіналу свідоцтва про право власності на нерухоме майно.

Ще одним спадкоємцем першої черги є дочка клієнтки, однак вона не має наміру спадкувати майно батька, що підтверджується її заявою, поданою до нотаріальної контори.

Згідно з Постановою Пленуму Верховного Суду України у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження (п. 23 Постанови №7 від 30.05.2007).

Позаяк жінка належить до осіб, середньомісячний дохід яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, їй було призначено адвоката за рахунок держави – Мирославу Цапар.

Дослідивши матеріали справи, адвокатка прийшла до висновку: не можливо отримати та зареєструвати дублікат правовстановлюючого документу на будинок відповідно до ЗУ “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”, оскільки оригінал правовстановлюючого документу втрачено, а власника немає в живих, – без цього не можливо оформити право на спадщину і отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на будинок, тому питання можливо вирішити лише в судовому порядку.

Відповідно до листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ “Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування”, якщо документи, що засвідчують право власності на нерухоме майно існували, проте були втрачені власником та не можуть бути відновлені в передбаченому законом порядку, застосуванню підлягає ст. 392 Цивільного кодексу України, відповідно до якої позов про визнання права власності може бути пред’явлений, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати власником документа, який засвідчує його право власності.

Адвокат Мирослава Цапар подала до суду позовну заяву про визнання права власності в порядку спадкування, на підставі якої суд відкрив провадження у справі.

Відтак, Самбірський міськрайонний суд Львівської області визнав, що позов підлягає задоволенню. Тож за рішенням суду за жінкою було визнано право власності на квартиру в порядку спадкування за законом після смерті її чоловіка.

Нагадаємо, за детальною інформацією з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги звертайтесь до Самбірського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Самбір, вул. Мазепи, 13; тел.(03236) 606-54.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).