назад
16.11.17

Адвокатка довела право клієнтки на пенсію за віком

pensiya     Після відмови управління Пенсійного фонду України у м. Хмельницькому призначити жінці пенсію за віком за справу взялася адвокатка Альона Баженова, якій видали відповідне доручення в Хмельницькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Врахувавши наведені правозахисницею аргументи, суд зобов’язав управління Пенсійного фонду призначити та виплачувати позивачці пенсію.

     Клієнтка 18 липня 2017 року звернулася до управління Пенсійного фонду України у місті Хмельницькому із заявою про призначення їй пенсії за віком.Для підтвердження права на пенсію разом із заявою жінка надала документи, зазначеніу Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005р. №22-1.

       Однак управління Пенсійного фонду відмовило жінці у призначенні пенсії через відсутність необхідного страхового стажу, зазначивши, що із необхідних 15 років страхового стажу позивачка має лише 7 років 8 місяців та 26 днів. Треба зазначити, що через відсутність довідки встановленої формиПенсійний фонд при розрахунку не взяв до уваги період проживання заявниці у віддаленому гарнізоні за місцем служби чоловіка, у смт Чагам Семипалатинської області Російської Федерації, з листопада 1980 року по липень 1992 року.

     Клієнтка переконана, що у неї достатньо стажу для призначення пенсії за віком, а подані документи повністю підтверджують період проживання у гарнізоні. Таким чином, не погоджуючись з рішенням управління Пенсійного фонду України, вважаючи його протиправними, оскільки відповідач формально підійшов до визначення її права на пенсію, жінка вирішила захищати свої права у суді й звернулася до Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

     Відтак, відповідно до доручення № 428, виданого Хмельницьким місцевим центром з надання БВПД 02 серпня 2017 адвокатці Альоні Баженовій, Хмельницький міськрайонний суд розглянув справу про призначення пенсії за віком.

     Під час судового розгляду встановили, що згідно зі статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійнестрахування» від 09.07.2003р. № 1058-ІV до досягнення віку, встановленого абзацом першим цієї статті, право на пенсію за віком мають жінки 1961 року народження і старші після досягнення ними такого віку, зокрема,58 років – які народилися з 1 квітня 1959 року по 30 вересня 1959 року.

     Відповідно до частини 3статті 18 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення», дружинам (чоловікам) військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової служби, до загального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за віком, зараховується період проживання разом з чоловіком (дружиною) в місцевостях, де не було можливості працевлаштування за спеціальністю, але не більше 10 років.

     28 жовтня 1979 р. позивачка зареєструвала шлюб із чоловіком, що підтверджується свідоцтвом про шлюб, виданим повторно Хмельницьким міським відділом реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області 06 липня 2017р.

     Згідно з послужнимсписком чоловік позивачки у період з 01 січня 1988р. по 23 листопада 1993р. служив у смт Чаган Семипалатинської області Російської Федерації. Довідка будинкоуправління свідчить про те, що у період з листопада 1980 року по липень 1992 року позивачка проживала в смт Чаган Семипалатинської області.

     Наказом Міністра оборони СРСР №27 від 15.01.1990 «Про порядок зарахування в стаж, що дає право на пенсію, періоду проживання жінок офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю» було затверджено тимчасову інструкцію про порядок видачі довідок.

     Замість довідки безпосередньо до трудової книжки позивачки внесено запис за підписом командира військової частини про те, що з листопада 1980 року по липень 1992 року вона проживала в смт Чаган Семипалатинської області та має право на пільги.

     Відповідно до п.13 Порядку № 637 періоди проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовці надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, підтверджується довідками, виданими командирами (начальниками) військових частин, військово-навчальних (навчальних) закладів, підприємств, установ і організацій в порядку, що визначається Міноборони. При цьому для дружин військовослужбовців,          звільнених     з дійсної військової служби до 1 січня 1990 р., період проживання з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, підтверджується довідками, які видаються військовими комісаріатами.

     Таким чином, документи, які додані до заяви позивачки, підтверджують її право на призначення пенсії за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення». Оскільки відповідно до п.4.7 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» право особи на одержання пенсії установлюється на підставі всебічного, повного і об’єктивного розгляду всіх поданих документів органом, що призначає пенсію, то відмова відповідача є протиправною.

     На підставі наведеного, керуючисьстаттями 5, 7 15, 69 72, 94, 86, 158 163 КАС України, Законом України «Про пенсійне забезпечення», Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 р. N 637, Хмельницький міськрайонний суд постановив позов задовольнити: зобов’язати управління Пенсійного фонду України у м. Хмельницькому призначити та виплачувати позивачці пенсію за віком з 6 травня 2017 року.

     Довідково

     Державна пенсія — щомісячні пенсійні виплати в солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, які отримує пенсіонер відповідно до українського законодавства.

     Нині в Україні діє понад п’ять десятків нормативних актів, що регулюють питання пенсійного забезпечення. До того ж існує кілька систем нарахування трудових пенсій за віком. Так, крім загальної системи призначення пенсій за віком, існують також спеціальні системи для окремих категорій громадян (військовослужбовців, чорнобильців, науковців).

     Коли звертатися за призначенням пенсії за віком?

     Право на пенсію виникає з моменту досягнення пенсійного віку. При цьому звернення за призначенням пенсії може здійснюватися в будь-який час після виникнення права на пенсію або не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку (п. 1.6 Порядку подання та оформлення документів для призначення та перерахунку пенсій).

     Якщо пенсіонер звернеться до Пенсійного фонду не пізніше трьох місяців з дня досягнення ним пенсійного віку, пенсія буде призначена йому з наступного дня після настання віку виходу на пенсію (п. 1 ч. 1 ст. 45 ЗУ «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування»).

     Які потрібні документи для оформлення пенсії за віком (перелік)?

     Перелік документів, необхідних для оформлення пенсії за віком передбачає наявність у громадянина, який звернувся за призначенням пенсійних виплат, таких паперів:
заява встановленої форми;
паспорт (оригінал і ксерокопія);
документи про місце проживання (реєстрації) пенсіонера;
свідоцтво про народження дітей (у разі необхідності);
свідоцтво про шлюб (у разі потреби, оригінал + ксерокс);
заява і номер розрахункового рахунку в уповноваженій банківській установі;
трудова книжка (оригінал і ксерокопія) та інші документи про трудовий стаж;
ІПН або свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування
довідка з військкомату про проходження військової служби, військовий квиток (при потребі);
диплом та інші документи, якими підтверджуються періоди навчання на денному відділенні до 01.01.2004 (оригінал і ксерокопія);
за бажанням пенсіонера та за умови підтвердження первинними документами, довідка про заробітну плату за будь-які 60 місяців поспіль по 30.06.2000, незалежно від перерв.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.