назад

Gavdiak Ternopil

Адвокатеса з Тернопільщини довела, що орган Пенсійного фонду намагався безпідставно стягнути із заявника заборгованість. Під час захисту прав клієнта, окрім чинного цивільного законодавства, вона посилалася на правові позиції Верховного Суду України, рішення Європейського суду з прав людини у справі «Рисовський проти України» від 20 жовтня 2011 року. В останньому встановлено, що ризик будь-якої помилки державного органу повинен покладатися на саму державу, а помилки не можуть виправлятися за рахунок осіб, яких вони стосуються.

У липні 2017 року до Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся житель м. Тернопіль із проханням призначити йому адвоката. Чоловік повідомив про те, що у 2011 році він звернувся із позовом до Тернопільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області про зобов’язання здійснити перерахунок пенсії. Згідно із постановою від 2 березня 2011 року, Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області задовольнив позовні вимоги заявника, зобов’язавши орган Пенсійного фонду (далі – управління ПФ) провести перерахунок пенсії заявника з 19 липня 2010 року. У лютому 2014 року Львівський апеляційний адміністративний суд своєю постановою скасував постанову від 02.03.2011 р. та прийняв нову – про відмову в задоволенні позовних вимог. На початку червня 2017 року заявник отримав ухвалу про відкриття провадження у справі за позовом управління ПФ про стягнення з нього 26 292,92 грн. боргу з безпідставно набутої пенсії. Відтак, проаналізувавши встановлені у судовому засіданні обставини, підтверджені доказами, суд дійшов до переконання, що у задоволенні позову управління ПФ про стягнення із заявника 26 292,92 грн. варто відмовити.

Позов мотивований тим, що постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 04.02.2014 отримано управлінням ПФ лише 17.10.2016, оскільки Львівський апеляційний адміністративний суд її не надсилав. З моменту винесення постанови судом апеляційної інстанції та до моменту її отримання, у зв’язку з рахунковою помилкою з боку  управління ПФ, виникла переплата пенсії в сумі 26 292,92 грн. Тому управління ПФ просило суд стягнути з клієнта зазначену суму.

Працівники системи безоплатної правової допомоги призначили заявнику адвокатесу Ірину Гавдяк, яка співпрацює із Тернопільським місцевим центром з надання БВПД (доручення № Т-833 від 27.07.2017) та здійснювала представництво його інтересів.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог управління Пенсійного фонду, суд виходив із того, що відповідно до ч. 1 ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Зі змісту викладеної статті випливає, що відрахування виплаченої надміру суми пенсії можливе тільки за двох умов: зловживання з боку пенсіонера та подання страхувальником недостовірних даних. Перелік є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає.

Згідно зі статтею 1215 Цивільного кодексу України не підлягають поверненню безпідставно набуті:

1) заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача;

2) інше майно, якщо це встановлено законом.

Тож, суд встановив, що заявнику призначено пенсію за віком в управлінні ПФ згідно з поданою заявою.

На підставі постанови Тернопільського міськрайонного суду від 02.03.2011 заявнику був здійснений перерахунок розміру пенсії.

За наслідками судового розгляду Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області рішенням від 31 липня 2017 року відмовив у задоволенні позову Тернопільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області.

Нагадуємо, що в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.