назад
11.01.18

Адвокатка захистила право клієнтки на гідну пенсію

Царик     Адвокатка Тетяна Царик, яку призначили в Шепетівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги для представництва та захисту інтересів клієнтки в суді, домоглася зарахування до страхового стажу жінки трьох років роботи на підприємстві та перерахунку пенсії за віком з дня звернення.

     До Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка К., яка потребувала допомоги адвоката для захисту та представництва своїх інтересів у суді.

     Під час консультування особи було встановлено, що з грудня 2012 року жінка отримує пенсію за віком, яку призначено за рішенням суду від листопада 2012 року. Цим рішенням суд зобов’язав управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області зарахувати роботу позивачки на місцевому підприємстві  до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах за списком № 2. Проте для обчислення пенсії за віком до її страхового стажу не було зараховано періоди робити у ВАТ «Шепетівський завод культиваторів» з 01.06.2007 року по 31.12.2010 року. Тож жінка знову змушена звернутися до суду за захистом свого права на гідну пенсію.

     Адвокатка Тетяна Царик, яку призначили у місцевому центрі для представництва та захисту інтересів клієнтки в суді (доручення № 2204-0000017 від 26.01.2017 року), підготувала адміністративний позов, в якому просила суд визнати неправомірними дії Шепетівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області щодо неврахування до страхового стажу позивачки періоду роботи на підприємстві та зобов’язати відповідача здійснити нарахування та виплату їй пенсії з урахуванням спірних періодів з моменту призначення позивачці пенсії, а саме – з 02.03.2012 року.

     Вимоги позову Тетяна Царик аргументувала тим, що позивачка безперервно працювала у ВАТ «Шепетівський завод культиваторів», отримувала за це заробітну плату, з якої роботодавець відраховував страхові внески відповідно до вимог чинного законодавства. З моменту призначення жінці пенсії вона неодноразово зверталась до відповідача з вимогою про зарахування до її страхового стажу періодів роботи на ВАТ «Шепетівський завод культиваторів» з 01.03.2006 року по 31.12.2010 року та з 01.01.2011 року по 31.07.2011 року, нарахування та виплату їй пенсії з урахуванням вказаних періодів з 02.03.2012 року. Однак управління Пенсійного фонду цього не робило, оскільки підприємство за ці роки не сплачувало страхових внесків.

     Крім цього, адвокатка наголосила, що оскільки відраховані страхові внески із заробітної плати її клієнтки не потрапили до Пенсійного фонду України з вини роботодавця ВАТ «Шепетівський завод культиваторів», це не повинно відображатись на праві позивача на належне пенсійне забезпечення і є лише провиною роботодавця ВАТ «Шепетівський завод культиваторів».

     Зауважимо, що обов’язок сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду України покладено на роботодавця, а тому їх несплата не може позбавляти працівників права на зарахування періоду роботи до страхового стажу та не може бути підставою для відмови у здійсненні перерахунку пенсії.

     Враховуючи наведені аргументи та зважаючи на нормистатті 254 КЗпП і Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», 17 жовтня 2017 року Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області вирішив задовольнити позовні вимоги в повному обсязі, зобов’язавши відповідача здійснити відповідний перерахунок пенсії за віком з дня звернення – 02.03.2012 року, з урахуванням страхового стажу за період роботи з 01.06.2007 року по 31.12.2010 року.

     Апеляційну скаргу, яку подав відповідач, не погоджуючись із рішенням суду, Вінницький апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення, а постанову Шепетівського міськрайонного суду – без змін.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.