назад
17.08.18

Адвокати домоглися зменшення строку позбавлення волі для своїх підзахисних

02.12     Захисники сімнадцятирічного С. та вісімнадцятирічного Н. переконали апеляційну інстанцію зменшити строк позбавлення волі для своїх підзахисних, вказавши суду на низку пом’якшувальних обставин, які не врахували в суді першої інстанції.

     Неповнолітній С. приїхав з Ізяслава до свого на рік старшого товариша Н. у Шепетівку і запропонував другові здійснити крадіжку кольорових металів з дачних будинків. Вночі хлопці проникли в одну із осель та намагалися винести з неї майно на майже дві тисячі гривень. Довести справу до кінця зловмисникам не дали місцеві мешканці та власник майна, які й затримали С. та Н.

     Не минуло й місяця від спроби крадіжки, як хлопцям знову закортіло легкої наживи. Цього разу вони вирішили пограбувати перехожого. В результаті чоловік, на чиє майно поклали око грабіжники, зазнав тілесних ушкоджень середнього та легкого ступенів тяжкості, а також майнових втрат на суму близько чотирьох тисяч гривень.

     Вироком Шепетівського міськрайонного суду від 13 грудня 2017 року С. та Н. визнано винними у скоєному (злочини, передбачені ч. 2 ст.15, ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу України та ч. 2 ст. 187 Кримінального кодексу України) і призначено покарання: неповнолітньому С. – 7 років позбавлення волі, а його повнолітньому товаришеві Н. – 8 років позбавлення волі. Зі злочинців також стягнули кошти на стаціонарне лікування потерпілого, його витрати на правову допомогу, матеріальну та моральну шкоду.

     Адвокати хлопців – Сергій Спеціальний (доручення №022-0000810 від 24 травня 2018 року) та Тетяна Царик (доручення №022-0000817 від 24 травня 2018 року), яких призначили у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області, звернулися зі скаргами до апеляційної інстанції, у яких просили змінити вирок та призначити їхнім підзахисним більш м’яке покарання.

     Апеляційний суд Хмельницької області розглянув справу та встановив низку пом’якшувальних обставин, зокрема молодий вік хлопців, їхнє щире каяття й сприяння розкриттю злочинів, першу судимість та інші. Відтак 11 червня 2018 року вирок скасували та призначили новий, відповідно до якого С. відбуватиме покарання у вигляді 5 років позбавлення волі (замість семи) без конфіскації майна, а Н. – у вигляді 6 років (замість восьми) з конфіскацією майна.

*   *   *

     Нагадаємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області розташований за адресою: вул. Свободи, 70, офіс 222, м. Хмельницький, 29000; тел. 0382 720-168, 720-169. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.