назад
17.02.17

Актуальні аспекти соціального захисту учасників АТО

OkM 2017 02 17 tren 5У приміщенні Охтирської районної державної адміністрації 17 лютого 2017 року проведено круглий стіл, присвячений «Актуальним аспектам соціального захисту учасникам АТО». Цей захід спільно з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області організовували представники  Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та громадська організація «Громадське бюро «Правозахист» за підтримки Фонду сприяння демократії  розвитку посольства США в Україні.

У заході брали участь міський голова м. Охтирка Ігор АЛЄКСЄЄВ, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) у Сумській області Валентина ВОЛОБУЄВА, начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Оксана КОВАЛЕНКО, заступник начальника відділу організації надання БВПД Ольга КОВАЛЕНКО, головний спеціаліст відділу надання БВПД Марина АНДРІЄНКО, директор Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамара КОЗИР, директор Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина ТРОШЕЧКО, директор Конотопського місцевого центру з надання БВПД Олександр МУХА, представник громадської організації «Громадське бюро «Правозахист» Ірина СТЕГНІЙ, старший офіцер відділення офіцерів запасу та кадрів Охтирського ОМВК Антон КАРТУЗ, провідний фахівець з питань зайнятості відділу активної підтримки безробітних Охтирського міськрайонного центру зайнятості Олексій БЕЙС, начальник управління соціального захисту Охтирської районної державної адміністрації Валерій ПАВЛЮК, а також активіст Сумської обласної спілки учасників АТО Артем Бондар та інші громадяни, яких зацікавить дане питання.

 

Круглий стіл було розпочато зі звернення до гостей з подякою щодо прийняття активної участі  у заході.

 OkM 170217  18

Розпочалася робота круглого столу зі вступного слова Ігоря АЛЄКСЄЄВА. Під час заходу він  висвітлив питання роботи з учасниками АТО у м. Охтирці та розказав про розроблений проект виділення земельних ділянок.

OkM 2017 02 17 tren 2

Про рівні можливості доступу осіб до правосуддя розповіла Валентина ВОЛОБУЄВА та представила презентацію. Вона висвітлила питання про розвиток системи правової допомоги, до якої з 1 вересня 2016 року входять і бюро правової допомоги. Валентина ВОЛОБУЄВА наголосила: «Із розширенням мереж точок доступу до безоплатної правової допомоги з ініціативи Уряду, Міністерство юстиції України утворило низку консультаційних пунктів (Бюро правової допомоги), у яких певні категорії населення мають змогу отримати спеціалізовану безкоштовну правову консультацію, а в разі потреби скористатися послугами адвоката. Отже, таким чином охоплено всю Україну до рівня районних центрів та міст обласного підпорядкування. Щодо  Сумської області –  утворено 14 бюро». Також нею було наведено статистику Сумського, Охтирського, Конотопського та Шосткинського місцевих центрів, щодо звернень учасників АТО та членів їх сімей за період з 2016 – по 2017 роки. Окрім цього, Валентина ВОЛОБУЄВА торкнулася тем утворення виїзних консультативних пунктів правової допомоги, он-лайн консультацій, «адресної правової допомоги» – усього того, що робить правову допомогу доступною для всіх верств населення.

Наступною до слова була запрошено Тамара КОЗИР з презентацією: «Особливості при звільненні з роботи через укладення контракту». Вона розповіла присутнім: «За працівниками, що мобілізовані та підлягають демобілізації, але продовжують військову службу за контрактом, зберігається робоче місце та середня заробітна плата на період не більший строку укладеного контракту.Наказ про увільнення від роботи видається на підставі окремого повідомлення з військкомату , при цьому заява працівника не потрібна». Також вона висвітлила питання щодо збереження робочого місця та середньої заробітної плати  до його закінчення або до дня фактичного звільнення з військової служби за працівниками, що прийняті військову службу за контрактом.

Антон КАРТУЗ розкрив питання щодо припинення військової служби у зв’язку з закінченням контракту. Він висвітлив питання яким чином розривається контракт, зокрема, під час особливого періоду та яким документом встановлюється особливий період.

OkM 2017 02 17 tren 4 2

Наступне слово надавалося Валентині ТРОШЕЧКО та Олександру МУСІ, які розповіли практику роботи з учасниками АТО у Сумському та Конотопському центрах правової допомоги. Валентина ТРОШЕЧКО навела статистику звернень учасників АТО: «Із 2015 року звернулось до місцевих центрів 348 учасників бойових дій та учасників АТО. З них – 308 звернулось за вторинною правовою допомогою». Також нею було висвітлено найбільш актуальні питання звернень військовослужбовців. У свою чергу Олександр МУХА розповів про співпрацю органів місцевого самоврядування  з системою БВПД щодо виділення земельних ділянок учасникам АТО. Поясним зміст ст. 121 та 122 Земельного кодексу України. Він закликав поважати осіб, які служать на честь Батьківщини.

Відповідно до регламенту «круглого столу», наступним виступив Олексій БЕЙС з питанням пошуку роботи та здобуття нової професії демобілізованим: «Зараз у Охтирському центрі зайнятості перебуває 128 осіб-учасників АТО. Розробляються стратегії пошуку роботи, але наявні труднощі освітньої кваліфікації. Ми пропонуємо « 11 паспортів» за яким напрямками пропонується навчання».

Потім слово було надано Валерію Павлюку, який розповів про забезпечення соціальних пільг учасникам АТО, «монетизації» пільг. З його слів, на обліку в управлінні соціального захисту Охтирської РДА перебуває 200 учасників АТО. Також ним наведено статистичні дані щодо забезпечення санітарно-курортним оздоровленням та соціальною реабілітацією, а також твердим паливом.

На завершальному етапі « круглого столу» виступила Ірина СТЕГНІЙ, щодо підготовки параюристів та практики їх залучення до безоплатної правової допомоги та місцевих громад. Вона розкрила поняття інституту «параюрист», з її слів: «Параюрист» – це людина, яка не має вищої юридичної освіти, але знає, а головне хоче надавати первинну правову допомогу.  Поширеною є така практика у віддалених районах. Залучаємо «квартальних параюристві», тому вирішили перейняти досвід Сумського місцевого центру з надання БВПД. Отже, на нашу думку, можна залучати до співпраці при підготовці пара юристів органів місцевого самоврядування та студентів». Вона розповіла, що досвід підготовки параюристів існує в Канаді, Непалі, США та інших країнах. Також вона додала, що в Україні здійснюється система пара юристів на волонтерських засадах.

Завершав виступ на круглому столі Артем БОНДАР, який висвітлив актуальні проблеми учасників АТО Сумщини та досвід самоорганізації задля їх вирішення. Наприкінці виступу він закликав підвищувати свою правову обізнаність.

Далі круглий стіл перейшов у формат «серія запитань і відповідей».

OkM 2017 02 17 tren 6

 

Наприкінці ведуча, інтегратор Охтирського місцевого центру з надання БВПД, Марина ЛАПОНОГ  висловила подяку присутнім та додала: «Сподіваємося нам вдалося зробити так, щоб Вам було комфортно, та усі змогли задати своє запитання та висловити власну думку».

Охтирський МЦ з надання БВПД знаходиться: м. Охтирка, вул. Перемоги, 13; т. (0546) 4-22-23.
Джерело: http://sumy.legalaid.gov.ua/ua/pres-tsentr/novyny/pravoprosvitnytskyi-zakhid-u-okhtyrskomu-tsentri-zainiatosti-dlia-veteraniv-viiny