назад

Актуальні питання реформи судової та правоохоронної системи обговорили під час круглого столу у Регіональному центрі з надання БВПД у Рівненській області

4

Судово-правова реформа в Україні повинна мати комплексний характер і передбачати внесення змін до Конституції України, законодавства з питань питань судоустрою та статусу суддів, реформування суміжних інститутів (прокуратури, адвокатури, нотаріату, правоохоронних органів), вдосконалення процесуального законодавства.  Такий висновок учасників круглого столу, який проходив за участі юриста, народного депутата України, члена Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслана Сидоровича, керівництва та працівників Регіонального та місцевого  центрів, адвокатів, представників юридичної спільноти Рівненщини.

Відкриваючи засідання круглого столу директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк, подякував усім присутнім за активну участь у обговоренні процесів реформування судової системи та нотаріату. Звернувши увагу на те, що саме робота Центрів БВПД є хорошим прикладом здійснення тих реформ, що працюють задля надання рівного доступу до правосуддя та ефективного захисту в суді.

2

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслан Сидорович, окремо зупинився на питанні налагодження ефективного діалогу між Міністерством юстиції, депутатами Верховної Ради та Нотаріальною палатою України. Адже в умовах реформування судової системи в цілому, саме комунікація між законотворцями та представниками юридичної спільноти, є запорукою прийняття практично обгрунтованих законів, які б ефективно працювали виключно на захист прав громадян України.

1

Погодилась із думкою Руслана Сидоровича і очільниця відділення Нотаріальної Палати України у Рівненській області Інна Бернадська. За словами пані Бернацької, саме представники нотаріату сьогодні виступають гарантом захисту прав громадян, що стосуються їх власності. Тому вчиняти нотаріальні дії, на її думку , повинні лише професійні фахівці а сьогоднішнє так зване спрощення доступу до професії, несе за собою певні ризики.

Ще одним актуальним питанням на якому зупинили свою увагу юристи Рівненщини було впровадження різноманітних електронних сервісів в роботі, як судової системи так і нотаріату. На переконання правників, сьогодні потрібно вкрай обережно та поступово проводити перехід до таких цифрових систем роботи. Особливо це стосується юристів, що працюють в сільській місцевості.

3

Тому присутні на круглому столі адвокати, нотаріуси та юристи подякували за таку цікаву та змістовну зустріч та однозначно підтримали ініціативу Руслана Сидоровича, щодо організації круглого столу з представниками Мін’юсту, нотаріату, суддів та юристів аби обговорити нагальні потреби та актуальні питання реформування.