назад

Актуальні питання судової реформи обговорювалися на засідання круглого столу у Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області

IMG 2923

Захід проходив за участі юриста, народного депутата України, члена Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслана Сидоровича , керівництва місцевого та Регіонального центрів, представників юридичної спільноти Рівненщини ( адвокати, нотаріуси, арбітражні керуючі, юристи).

У своєму виступі Руслан Сидорович наголосив, що головна мета судової реформи полягає у створенні незалежної судової влади. Це питання є надактуальним для України з огляду на потребу в розбудові демократичних інститутів. За словами пана Сидоровича, незалежна судова влада – це одна з умов для дотримання балансу гілок влади в Україні. Важливо, щоб різні гілки влади не втручалися в діяльність одна одної, а рухалися паралельно. Необхідними кроками для посилення довіри до судової влади є також прозорий доступ до професії та об’єктивність притягнення до дисциплінарної відповідальності.

IMG 2916

Виступаючи від імені нотаріусів, очільниця відділення Нотаріальної Палати України у Рівненській області Інна Бернадська зупинилася на ризиках, які несуть запропоновані зміни до законодавства про нотаріат: спрощення доступу до професії, ризики втрат громадян від непрофесійних дій реєстраторів, втрати престижності професії.

IMG 2918

Адвокат Микола Бляшин зазначив, що законопроект №9055 “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” значно звужує можливості адвокатської спільноти і погіршує ситуацію з правами адвоката. Серед численних ризиків законопроекту варто виділити такі, як позбавлення громадянина права на вільний вибір захисника. Зараз, якщо людину затримують чи проводять обшук, вона може наполягти на залученні свого адвоката, який працює за договором. Натомість даний Законопроект дає слідчому право самостійно залучити захисника. Адвоката, який активно захищає своїх клієнтів, зможуть позбавляти статусу, оскільки вводиться поняття “зловживання процесуальними правами”. Максимальне покарання – позбавлення права займатися адвокатською діяльністю. Нівелюється також адвокатський запит – головний інструмент збору доказів захисту, розширюється перелік підстав, які дозволять державним органам і посадовим особам відмовляти у наданні інформації. Отже, фактично пропонується знищити адвокатське самоврядування, що призведе до послаблення інституційної спроможності адвокатури, зробить її беззахисною, а в результаті – у громадянина буде відібрано право на захист.

IMG 2919

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк висловив думку про роль системи безоплатної правової допомоги в наданні рівного доступу до правосуддя та вплив судової реформи на забезпечення доступності та ефективності захисту в суді. Мета судової реформи – відновлення справедливості в стислі терміни на засадах верховенства права, поваги до прав та основоположних свобод людини.

IMG 2924

Відтак, правники вважають за доцільне провести обговорення законопроекту “9055 “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”та організувати широку суспільну дискусію на базі альтернативних законопроектів.