назад
01.03.19

Актуальні питання виборчого права

 

тер.центр31 березня 2019 року відбудуться чергові вибори Президента України. Взяти участь у голосуванні – право кожного громадянина, яке гарантоване Конституцією України. Забезпечити правовий захист виборчих прав – одне з основних завдань фахівців системи БВПД.

27 лютого 2019 року, у рамках інформаційної кампанії «Я маю право голосу», фахівець Черкаського місцевого центру з надання БВПД Ірина Крутоус провела  семінар-заняття для відвідувачів територіального центру надання соціальних послуг у м. Черкаси.

Присутні дізналися як перевірити себе у списках виборців, куди звертатися у разі, відсутності прізвища у списках виборців, як проголосувати не за місцем реєстрації тощо.

тц

Доведено до відома про відповідальність за порушення виборчого законодавства, зокрема, за підкуп виборця. Наголошено, що суб’єктом даного злочину виступає, як особа, яка пропонує, обіцяє чи надає виборцю неправомірну вигоду за вчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, так і виборець, який приймає пропозицію або одержує для себе чи третьої особи неправомірну вигоду за вчинення  таких дій. При цьому під неправомірною вигодою слід розуміти кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує три відсотки розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на сьогоднішній день 57,63 грн.), які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

З метою здійснення інформаційного супроводу зазначеного заходу серед присутніх розповсюджені правоінформаційні буклети в рамках проекту “Я маю право голосу”.

Єдиний телефонний номер безоплатної правової допомоги по Україні : 0 800 213 103.