назад

0001Перший запорізький місцевий центр з надання БВПД приймає активну участь у роботі «мобільних правових офісів», в яких мешканці Запоріжжя і області можуть отримати консультації та роз’яснення з правових питань.

       Тільки у першому кварталі 2017 року працівники місцевого центру консультували у 49-ти мобільних пунктах.

       Найчастіше громадяни звертаються з питаннями зі спадкового та сімейного права.

       05 квітня 2017 року відвідувачка бібліотеки №10 в Шевченківському районі, в приміщення якої працює постійно діючий мобільний правовий офіс, звернулася з проханням роз’яснити умови та порядок отримання тимчасової державної допомоги на випадок ухилення батька дитини від сплати аліментів.

Статтею 180 Сімейного кодексу України встановлено, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

       У разі, якщо рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується у зв’язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення, другий з батьків має право отримувати тимчасову допомогу на дитину.

       Згідно Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 189 від 22.02.2006, тимчасова допомога призначається та виплачується за місцем проживання (перебування) одного з батьків, який утримує дитину, органами праці та соціального захисту (собез).

Для призначення тимчасової допомоги одержувач подає органу соціального захисту населення за місцем проживання (перебування):

– заяву про призначення допомоги;

– копію свідоцтва про народження дитини;

– декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї).

       Інформація про склад сім’ї заявника зазначається в декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги.

Залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, додатково подаються такі документи:

– рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;

– довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення;

– довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому   порядку   недієздатним, а також перебування на строковій   військовій службі;

– повідомлення органу   внутрішніх   справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до:

Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх, тел. (061) 764-60-77