назад

Активне правопросвітництво – рушій підвищення правової свідомості громадян

гол

Проведення різноманітних правопросвітницьких заходів, спрямованих на покращення знань українців щодо гарантованих державою прав та можливостей їхнього захисту, є одним з пріоритетних завдань системи безоплатної правової допомоги.

Так, нещодавно на виконання меморандуму про співпрацю, а також з метою розширення доступу до БПД особам, які постраждали від домашнього насильства, гендерної дискримінації на робочому місці, торгівлі людьми тощо фахівці Рівненського місцевого центру відвідали Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка».

Зокрема, фахівці Рівненського місцевого центру Єлизавета Беркута та Оксана Подоляк обговорили з керівником Центру Ларисою Гунько подальшу взаємодію, а також запланували проведення спільних заходів з метою надання роз’яснень і юридичних консультацій громадянам щодо захисту їхніх прав.

Тим часом фахівець Дубенського бюро правової допомоги Людмила Юхимчук взяла участь у роботі мобільного пункту консультування на території Сатиївської сільської ради. Місцеві жителі, які звернулися за безоплатною правовою допомогою, потребували роз’яснення щодо питань адміністративної відповідальності за дрібне викрадення чужого майна, отримання паспорта громадянина України, спадкування права на земельну ділянку, прийняття спадщини за законом, стягнення аліментів на дитину, порядку оскарження рішень державного реєстратора при реєстрації нерухомого майна, а також щодо правових підстав надання безоплатної вторинної правової допомоги.

1

Також Людмила Юхимчук відвідала Берегівську сільську раду, де під час роботи мобільного пункту консультування надавала місцевим жителям безоплатні юридичні консультації та роз’яснення. Місцевих жителів, які звернулися за безоплатною правовою допомого, переважно турбували питання, що стосувалися порядку перерахунку пенсії працюючим пенсіонерам, порядку поділу спільного майна подружжя, оформлення спадкових прав на земельну ділянку, а також щодо правових підстав надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Окрім того, в Дубенському міськрайонному центрі зайнятості відбувся семінар для безробітних жителів району на тему «Техніка пошуку роботи. Використання джерел інформації про вакансії». Участь у заході також взяла фахівець Дубенського бюро правової допомоги Людмила Юхимчук, яка акцентувала увагу присутніх на важливості того, щоб інформація про наявні вакансії була перевіреною, актуальною і надавала можливість легального працевлаштування. Також правник розповіла всім учасникам семінару надано інформацію про діяльність системи безоплатної правової допомоги та Дубенського бюро зокрема, роз’яснила поняття первинної та вторинної правової допомоги та перерахувала категорії осіб, які мають право на БВПД.

2

Окрім того, керівник Корецького бюро правової допомоги Оксана Костюк з метою інформування громадян про реалізацію національного правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» відвідала Об’єднаний трудовий архів Корецького району. Під час зустрічі з керівником Наталією Турович та спеціалістами трудового архіву обговорювалися шляхи подальшої співпраці щодо надання мешканцям Корецького району безоплатної правової допомоги. Зокрема, Оксана Костюк ознайомила присутніх з законодавством щодо розширення кола осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

3

Тим часом на виконання Меморандуму про співпрацю між Координаційним центром з надання правової допомоги та Державною службою зайнятостіфахівецьКорецького бюро правової допомоги Владислав Майстренко взяв участь у роботі мобільного пункту консультування у приміщенні Корецького районного центру зайнятості. Правник надав кореччанам юридичні консультації та роз’яснення з питань, що стосувалися зняття з реєстрації місця проживання особи, порядку укладення договору купівлі-продажу транспортного засобу, роз’яснення надання вторинної правової допомоги тощо.

4

Довідково. Рівненський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7, тел. (0362) 26-08-40, 097-313-20-44. Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).

Гощанське бюро правової допомоги: смт. Гоща, вул. Незалежності, 20, тел. (03650) 21-650.

Дубенське бюро правової допомоги: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, тел. (0365) 62-10-08.

Здолбунівське бюро правової допомоги: м. Здолбунів, вул. Пушкіна, 44, тел. (03652) 20-808.

Корецьке бюро правової допомоги: м. Корець, вул. Київська, 37, тел. (03651) 20-108.

Костопільське бюро правової допомоги: м. Костопіль, вул. Сарненська, 24а, тел. (03657) 21-113.

Млинівське бюро правової допомоги: смт Млинів, вул. Поліщука, 18, (поруч з центром зайнятості). Тел.: (03659) 6-50-75, (068) 371-11-42, (099) 168-51-93.

Острозьке бюро правової допомоги: м. Острог, вул. Незалежності, 9, тел. (03654) 22-040.

Радивилівське бюро правової допомоги: м. Радивилів, вул. Кременецька, 52. Тел.: (03633) 4-13-44, (068) 371-16-69, (099) 138-47-05.

Рівненське бюро правової допомоги: м. Рівне, вул. Соборна, 195, (0362) 68-40-05.