назад

Активне правопросвітництво від фахівців Рівненського місцевого центру

gol

Рівненський інститут Відкритого міжнародного університету «Україна» створив факультет «третього віку», навчатися на якому мають змогу пенсіонери. Ця категорія громадян є пріоритетною для Рівненського місцевого центру з надання БВПД адже в Україні люди цієї категорії належать до соціально захищених верств населення.

Тому фахівець Рівненського місцевого центру Ольга Мельник провела семінар для студентів пенсійного віку.

Зокрема, фахівець розповіла присутнім про систему безоплатної правової допомоги, а також можливості захисту їхніх прав. Окрім того, особливу увагу Ольга Мельник звернула на зміни до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» щодо розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Тим часом головний спеціаліст Корецького бюро правової допомоги Оксана Кречмаровська провела для учнів 8-9 класів Новокорецької ЗШ I-III ст. лекцію на тему «Права дитини». Такий захід проводиться з метою виховання у дітей пошани до законів України, а також щоб навчити їх користуватися своїми правами, розвивати логічне мислення та інтерес до правових знань.

Фахівець бюро зосередила увагу присутніх на тому, що права дитини закріплені низкою важливих міжнародних документів, основним з яких є Конвенція ООН про права дитини 1989 року. Окрім того, вона проінформувала про діяльність дитячого фонду ЮНІСЕФ, роз’яснила поняття омбудсмена та порядок звернення до нього. Також Оксана Кречмаровська акцентувала увагу учнів на основних цінностях та принципах, на яких ґрунтуються права дитини і які знаходять відображення у відповідних законодавчих актах України та гарантуються в головному законі – Конституції України.

1

Спеціаліст наголосила, що потрібно підвищувати правову культуру дітей, адже це надає змогу молодому поколінню нашої країни краще знати свої права та свободи і, що найголовніше – вміти їх захищати й використовувати.

Окрім того, продовжується активна співпраця Здолбунівського бюро правової допомоги та районного центру зайнятості. На виконання меморандуму про співпрацю на базі Здолбунівського районного центру зайнятості працював мобільний пункт консультування, під час якого громадяни отримали відповіді на проблемні правові питання. Зокрема, на питання щодо порядку поновлення на роботі у випадку незаконного звільнення, питання щодо документального оформлення правочинів, виконання судових рішень.

Довідково. Рівненський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7, тел. (0362) 26-08-40, 097-313-20-44. Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).

Гощанське бюро правової допомоги: смт. Гоща, вул. Незалежності, 20, тел. (03650) 21-650.

Здолбунівське бюро правової допомоги: м. Здолбунів, вул. Пушкіна, 44, тел. (03652) 20-808.

Корецьке бюро правової допомоги: м. Корець, вул. Київська, 37, тел. (03651) 20-108.

Костопільське бюро правової допомоги: м. Костопіль, вул. Сарненська, 24а, тел. (03657) 21-113.

Острозьке бюро правової допомоги: м. Острог, вул. Незалежності, 9, тел. (03654) 22-040.

Рівненське бюро правової допомоги: м. Рівне, вул. Соборна, 195, (0362) 68-40-05.