назад
31.10.16

Андрій Вишневський розповів студентам Українського католицького університету про місію та цінності системи БПД

«Наше завдання – виокремити правову складову у питанні, з яким звертається людина, і допомогти їй повірити у свої можливості», – зазначив у суботу, 29 жовтня, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський під час проведення майстер-класу студентам-правникам Українського католицького університету у Львові.

Майстер-клас від Андрія Вишневського «Місія та цінності системи надання безоплатної правової допомоги: етичний аспект» проводився в рамках курсу «Етика і право» магістерської програми Українського католицького університету з прав людини. Тренінг мав на меті ознайомити студентів з місією, цінностями та завданнями системи безоплатної правової допомоги в Україні, розповісти про виклики, що постали перед інституцією нового зразка, у зв’язку з пострадянським методами ведення слідства та захисту прав людини в цілому; досягнення впродовж 5-тирічного періоду роботи системи та плани подальшого розвитку.

1 lviv

На заході були присутні також директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігор Микитин та завідувач кафедри теорії права та прав людини Українського католицького університету Оксана Головко-Гавришева.

2 lviv

За словами пані Оксани, зі студентами потрібно розмовляти не лише через підручники, а й через зустрічі та практичний досвід. У свою чергу, Андрій Вишневський наголосив, що у стінах Українського католицького універститету формується нова правнича школа. «Мені надзвичайно цікаво познайомитись з вами і поділитись своїм досвідом. Гадаю, багато вас може стати й адвокатами, і саме від вас буде залежати, якою буде адвокатура та її стандарти в Україні у майбутньому», – зазначив він.

Упродовж двогодинної лекції Андрій Вишневський розповів студентам, як формувалася система безоплатної правової допомоги, які кроки для подолання суспільної недовіри довелося пройти; пояснив, чим відрізняється первинна правова допомога від вторинної, а також поділився здобутками та баченням щодо розвитку та ролі системи БПД у майбутньому.

«Система безоплатної правової допомоги є повною мірою тим публічним захисним інститутом, яким вона повинна бути. Адже в умовах складних трансформацій, які переживає Україна сьогодні, державні інституції повинні вміти швидко реагувати на зміни і це є певним викликом», – наголосив Андрій Вишневський.

5 lviv

Також директор Координаційного центру з надання правової допомоги розповів студентам про «нову» ланку у системі БПД – бюро правової допомоги, мету їх створення та завдання. За його словами, одним із ключових завдань їх роботи є підвищення правової спроможності та правових можливостей місцевих громад. «Важливо прищеплювати культуру вирішення проблем у правовий спосіб», – зазначив він.

Відповідаючи на запитання студентів, директор Координаційного центру з надання правової допомоги розповів, з чим був пов’язаний переломний момент у становленні системи безоплатної правової допомоги: «1 грудня 2013 року на Майдані затримали людей, місцезнаходження яких було невідоме. Завдяки адвокатам системи БПД про них дізналися їхні родичі і близькі, а адвокати чесно і віддано захищали права затриманих активістів». За його словами, це стало тим моментом, коли система здобула позитивну репутацію та довіру з боку клієнтів, підтвердивши свою незалежність від політичного впливу, відповідність принципу верховенства права і цінностям захисту прав людини незалежно від її політичних чи моральних переконань. До речі, у стінах Українського католицького університету, викладав й один з найяскравіших постатей Небесної сотні – Богдан Сольчаник.

3 lviv

Майстер-клас проходив у різних форматах: лекції, тренінгу, а також можливістю обговорення у групах – від того, як відбувається співпраця адвокатів із системою – до визначення базових цінностей системи безоплатної правової допомоги.

«Питання суспільної довіри є найважливішою цінністю для нас», – наголосив Андрій Вишневський.

4 lviv


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook       YouTube YouTube       Google Google+  тTwitter