назад
04.04.16

Андрій Вишневський зустрівся із адвокатами, які надають безоплатну правову допомогу на Харківщині

12920360 945679288885142 3432794119987078451 nДиректор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський перебуває із робочим відрядженням до Харкова. У суботу, 2 квітня, відбулась зустріч Андрія Вишневського із адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на Харківщині. Захід пройшов у конференц-залі ОСК «Металіст» (м. Харків) за сприяння українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

Окрім адвокатів, які надають БВПД, у зустрічі взяла участь начальник управління забезпечення якості правової допомоги, керівник ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу» Вікторія Мітько та керівники регіонального і місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Харківській області.

Розмова директора Координаційного центру з адвокатами та працівниками центрів стосувалася питання створення в Україні та, зокрема, Харківській області, бюро правової допомоги; оптимізації управління системою надання безоплатної вторинної правової допомоги у Харківській та Луганській областях, а також актуальних питань, які виникають у адвокатів при наданні такої допомоги.

12472761 945678778885193 6207938917769864281 n

Так, Андрій Вишневський пояснив, що «сьогодні, коли ми вже фактично створили 400 бюро правової допомоги, потреби у такій кількості ланок управління немає. Очевидно, що нам потрібно буде шукати баланс у системі БПД, та шукати оптимальну її структуру, яка дозволить оптимізувати видатки на адміністративну частину. Ці кошти, які вивільняться за рахунок скорочення адміністративних витрат, підуть на збільшення оплати послуг адвокатів, які співпрацюють із центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Визначення необхідної кількості центрів різних рівнів потребує додаткового обґрунтування, пілотування та аналізу».

Говорячи про оптимізацію системи та скорочення витрат, Андрій Вишневський розповів присутнім про заходи, які плануються у рамках ліквідації регіональних центрів з надання БВПД у Харківській та Луганській областях та утворення Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях. «Обсяг навантаження на Регіональний центр у Луганській області становить лише 20% від нормального навантаження на Луганську область в повному обсязі з урахуванням окупованої території. Тобто, постає питання про доцільність існування окремого регіонального центру», – повідомив він. Андрій Вишневський нагадав, що у зв’язку із терористичною діяльністю у регіоні та проведенням АТО, Регіональний центр з надання БВПД у Луганській області переїхав до смт. Мілове Луганської області, що дуже географічно віддалено та знаходиться майже на кордоні із Російською Федерацією.

За його словами, враховуючи цей факт, а також географічну близькість Луганської та Харківської областей, було прийнято рішення про об’єднання відповідних регіональних центрів в один.

Крім того, не останню роль у прийнятті такого рішення відіграє велика концентрація місцевих центрів з надання БВПД на Харківщині, що, з урахуванням створення в області іще й бюро правової допомоги, очевидно не є виправданим, та потребує заходів оптимізації.

Директор Координаційного центру також роз’яснив присутнім, чому саме мова йде про ліквідацію, а не реорганізацію, регіональних центрів у Харківській та Луганській областях. Як повідомив Андрій Вишневський, таке формулювання має під собою юридичне підґрунтя: «Чинна редакція Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» не дозволяє зареєструвати новостворену в процесі реорганізації юридичну особу без припинення тієї, яка реорганізується».

8362 945679388885132 1896290872382698837 n

Проте навіть в таких умовах, за словами директора Координаційного центру, буде забезпечена безперервність здійснення повноважень центрів, що ліквідуються.

«Для клієнтів взагалі нічого не змінюється, – зазначив Андрій Вишневський, – і наше спільне завдання, керівників регіональних та місцевих центрів, Координаційного центру – зробити так, аби жоден клієнт цих змін не відчув. Там де існувала точка доступу до системи БПД у вигляді місцевого центру, з’явиться бюро правової допомоги. Видання доручень адвокатам, посвідчення довіреності клієнтам, прийняття актів від адвокатів та інші функції центрів здійснюються відповідними службовими особами регіонального центру та місцевих центрів на підставі довіреності, виданої регіональним центром. Всі ці довіреності були видані на початку поточного року терміном дії на один рік».

Андрій Вишневський також наголосив, що одним із завдань під час заходів щодо реорганізації регіональних центрів у Харківській та Луганській областях є максимальне збереження людського потенціалу: «Найцінніше, що є в будь-якій організації – це люди. Достатньо багато зусиль було покладено на те, аби сформувати колективи центрів по всій Україні, тому ми намагатимемося зберегти людський потенціал, і ті бюро, які будуть утворені замість місцевих центрів, зможуть мати більший обсяг персоналу задля залучення до роботи усіх фахівців, хто забажає залишитися працювати у системі БПД».

Що ж до керівних посад, Андрій Вишневський зауважив, що набір керівників до майбутніх центрів та бюро буде здійснюватися на підставі відкритих конкурсів, які будуть оголошені найближчим часом. Керівники центрів, що ліквідуються, запрошені на посади заступників директора новоутвореного Регіонального центру з надання БВПД у Харківській та Луганській областях.

Директор Координаційного центру запевнив, що ліквідація регіональних центрів у Харківській та Луганській областях не позначиться на роботі адвокатів та оплаті їх послуг: «Центри, що перебувають в стадії ліквідації, будуть перебувати в такому стані до повного виконання взаємних зобов’язань за контрактами, що були попередньо укладені з адвокатами. Доки остання копійка за виконану роботу адвоката не буде виплачена, діяльність юридичної особи (центру) не буде припинена», – наголосив Андрій Вишневський.

940903 945679268885144 5473082083085807381 n

Також він запевнив, що кількість контрактів з адвокатами, які будуть укладені новоствореним Регіональним центром з надання БВПД у Харківській та Луганській областях, буде відповідати поточній кількості контрактів, за якими наразі працюють адвокати.

«Ми прийняли рішення тимчасово покласти обов’язки директора Регіонального центру з надання БВПД у Харківській та Луганській областях на заступника директора цього центру – Ольгу Родіонову (вона є першою і поки що єдиною, хто погодився на посаду заступника директора новоствореного регіонального центру з трьох керівників, яким таку пропозицію було зроблено), якій надаємо доручення почати укладати контракти із адвокатами протягом найближчого часу», – додав Андрій Вишневський.

Окрім іншого, на зустрічі із адвокатами директор Координаційного центру відповів на актуальні питання, які цікавили адвокатів – щодо розподілу справ між адвокатами, оплати їх послуг та відшкодування витрат, зокрема, питання про внесення змін у постанову № 465 «Питання оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу», зміни до якої у напрямі збільшення оплати послуг адвокатів, які співпрацюють із центрами з надання БВПД, наразі активно готуються.

Переглянути повний відеозапис зустрічі:

{source}{/source}

Директор Координаційної центру Андрій Вишневський продовжує перебувати у робочому відрядженні до Харкова. Так, сьогодні, 4 квітня, він мав робочу зустріч із начальником Головного територіального управління юстиції у Харківській області Олександром Чурсіним та колективом Регіонального центру з надання БВПД у Харківській області.

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter