назад
11.03.16

Анонс. Подолання корупції, запобігання катуванням та порушенням прав людини: досвід системи безоплатної правової допомоги в Україні

AV AH17 березня 2016 р., о 14:00 год в America House (м. Київ, вул.Пимоненка, 6) у розмові з директором Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги Андрієм Вишневським – про досвід системи безоплатної правової допомоги Україні в подоланні корупції, запобіганні катувань та порушень прав людини, а також подальші кроки розвитку надання безоплатної правової допомоги в Україні з тим, щоб посилювати правову спроможність територіальних громад.

Система безоплатної правової допомоги в Україні розпочала функціонувати в Україні 1 січня 2013 року, коли 27 регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги були створені для забезпечення раннього доступу до правової допомоги усім затриманим та захисту у кримінальному процесі, як це передбачено у Кримінальному процесуальному кодексі України.

З 1 липня 2015 року, 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги допомоги були створені по всій території країни, за винятком окупованих територій. Такі центри забезпечують представництво інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах усім визначеним відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» категоріям осіб. Зокрема: малозабезпеченим, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни (у тому числі учасникам АТО), членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам та особам, щодо яких суд розглядає питання про обмеження цивільної дієздатності або надання психіатричної допомоги в примусовому порядку та ін. відповідно до ст. 14 Закону.

Система безоплатної правової допомоги стала важливим фактором успішного впровадження нового Кримінального процесуального кодексу, стимулювання судів до використання Конвенції та практики ЄСПЛ у якості джерела права. Вона сприяє більшій ефективності національного превентивного механізму та загалом запобіганню тортур. Можливість повною мірою реалізувати право на захист дає шанси для збільшення довіри суспільства до правосуддя. Адвокати, які співпрацювали та співпрацюють із центрами, забезпечували професійний і неупереджений захист затриманим учасникам Революції Гідності, особам, підозрюваним у сепаратизмі й тероризмі, українським військовим, підозрюваним у вчиненні кримінальних правопорушень і навіть затриманим на території України кадровим російським розвідникам. Про професійність і неупередженість захисту свідчить той факт, що за три роки роботи системи безоплатної правової допомоги зафіксовано близько 1,3 тис. випадків винесення судами виправдувального вироку або закриття провадження за відсутності складу злочину саме у справах, де захист здійснювали адвокати системи безоплатної правової допомоги.

У нинішньому, 2016 році, система правової допомоги Україна розширює мережу точок доступу до правової допомоги – будуть утворені понад 400 бюро правової допомоги, у яких мешканці місцевих громад, зокрема й маленьких містечок, зможуть отримати правову допомогу (юридичні консультації, доступ до он-лайн сервісів Міністерства юстиції, а також вторинної правової допомоги).

«Нам важливо зосередитись не лише і не стільки на організації надання правової допомоги, а насамперед, на посиленні правової спроможності територіальних громад. Це – ключ і до запобігання корупції на побутовому рівні, і до подолання бар’єрів для участі домогосподарств і підприємців в економічному житті, і до ефективної реалізації виборчого права і права на самоврядування», – каже Андрій Вишневський.

У деталях про досвід системи безоплатної правової допомоги Україні в подоланні корупції, запобіганні катувань та порушень прав людини, а також подальші кроки розвитку з тим, щоб посилювати правову спроможність місцевих громад – в презентації та обговоренні в America House.

Зустріч проходитиме українською мовою з синхронним перекладом на англійську.

Відвідувачі та представники ЗМІ матимуть можливість поставити питання.

Вхід вільний. Щоб потрапити у будівлю Американського дому, при собі обов’язково мати паспорт чи посвідчення водія.

Приєднатися до події у Facebook:https://www.facebook.com/events/1027682877270787/

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter