назад

Арсеній Яценюк відвідав Третій дніпропетровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

IMG 1527У вівторок, 21 липня, у рамках робочого відрядження до Дніпропетровщини Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк разом із Міністром юстиції України Павлом Петренком ознайомився з роботою Третього дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Як відомо, місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідно до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» надають таку допомогу низці соціально незахищених громадян: малозабезпечені, діти-сироти та їх опікуни, учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО та члени сімей загиблих воїнів, ветерани, біженці та ін., як це визначено ст. 14 загаданого Закону.

Під час відвідин Третього дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Глава Уряду наголосив на важливості соціально проекту держави – безоплатна правова допомога. Він підкреслив, що цей центр особливо сконцентрований на допомозі учасникам антитерористичної операції: «Для того, щоб їх швидше реєстрували, швидше надавали земельні ділянки, швидше і в повному обсязі надавали соціальні гарантії, яких вони потребують» – зазначив Арсеній Яценюк.

IMG 1542

Так, 20 липня 2015 року представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області, територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, представники медичних закладів та військових формувань в областіпідписали меморандум, у рамках виконання якого здійснюватимуться заходи із надання кваліфікованої юридичної допомоги бійцям АТО.

Тож кожен військовий, який брав участь в АТО, перебуває на лікуванні в медичних закладах чи проходив службу у військових частинах Дніпропетровщини, зможе отримати правову допомогу – юридичну консультацію, або ж представництво своїх інтересів у суді через адвоката.

IMG 1528
 
Для надання такої допомоги будуть створені виїзні бригади, які регулярно виїжджатимуть до медичних закладів та військових частин Дніпропетровської області. Склад таких бригад буде формуватися із юристів та адвокатів.

Арсеній Яценюк також зазначив, що, починаючи із 1 липня, за перші тижні роботиновоутворених 100 місцевих центрів по усій Україні до них звернулися понад три тисячі громадян.

Детально щодо кількості таких звернень, а також їх структури у розрізі регіонів і, зокрема, у розрізі місцевих центрів з надання БВПД на Дніпропетровщині, поінформував директор Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України Андрій Вишневський. Так, він нагадав, що на Дніпропетровщині відкрито 8 місцевих центрів, а саме три центри – у Дніпропетровську, 2 місцеві центри – у Кривому розі та по одному центрі у Нікополі та Павлограді (ознайомитися із локацією місцевих центрів у Дніпропетровській області). Він повідомив, що громадяни, які звернулися до центрів, найбільше цікавились житловими питаннями та питаннями соціального забезпечення, питаннями у сфері земельного, спадкового та сімейного права. Щодо складу клієнтів за категоріями суб’єктів права на БВПД, то найбільша кількість із них – інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо середньомісячний сукупний дохід їхньої сім’ї нижчий суми прожиткового мінімуму, ветерани війни та особи, на яких поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», у тому числі, особливо чутлива категорія громадян сьогодні – учасники АТО.

IMG 1541

«Тих громадян, які звернулися до центрів, але які не суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, або ж їхня проблема не стосується правової сфери, центри не залишають без уваги. Завдяки розбудові співпраці із мережею інших установ та організацій – як громадських, так й органів місцевого самоврядування – спеціалісти центрів адресно скеровують громадян до тих із них, де їм можуть надати необхідну фахову консультацію» – зауважив Андрій Вишневський.

Ознайомитися із доповіддю директора Координаційного центру

Участь у заході взяли Голова Ради адвокатів Дніпропетровської області Юрій Сиротенко та Голова КДКА Дніпропетровської області Микола Верба. Юрій Сиротенко, який є членом конкурсної комісії з відбору адвокатів до системи безоплатної правової допомоги, повідомив, що брав участь у роботі комісії усіх 7-ми конкурсів з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги, зауважив про прозорість проведення таких конкурсів та співпрацю Ради адвокатів Дніпропетровської області із Регіональним центром з надання БВПД у Дніпропетровській області у цьому напрямі. Зокрема, щодо залучення адвокатів у тих районах області, де наразі є їх нестача. Микола Верба висловився з приводу залучення адвокатів до системи БПД, які, на його думку, демонструють зацікавленість у співпраці із системою безоплатної правової допомоги. У тому числі через те, на його думку, що вони мають можливість гнучко будувати свою співпрацю із центрами, регулювати своє навантаження.

IMG 1432

ДОВІДКОВО
Зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави, порядок та державні гарантії щодо надання БПД визначаються Законом України «Про безоплатну правову допомогу» (Закон). Закон був прийнятий та впроваджується на виконання Резолюції 1466 (2005) Парламентської Асамблеї Ради Європи «Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною», у якій, зокрема, було закріплено таке зобов’язання України: «13.13. покращити доступ до правосуддя шляхом запровадження системи безоплатної правової допомоги у відповідності до стандартів Ради Європи та практики Європейського Суду з прав людини».

З 1 січня 2013 року – БВПД в Україні надається особам, до яких застосовано адміністративне затримання; до яких застосовано адміністративний арешт; які затримані за підозрою у вчиненні злочину; до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою; у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії. Організацію послуги забезпечують регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У кожному регіоні функціонує один регіональний центр.

З 1 липня 2015 року –  БВПД в Україні надається у повному обсязі всім визначеним законом категоріям осіб. Зокрема: малозабезпеченим особам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни (в тому числі учасникам АТО), членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам та особам, стосовно яких суд розглядає питання про обмеження цивільної дієздатності чи надання психіатричної допомоги в примусовому порядку та ін. відповідно до ст. 14 Закону. Організацію послуги забезпечують місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.  У кожному регіоні функціонують від 3 до 9 центрів місцевих центрів.

Правовий захист та представництво інтересів у судах клієнтів центрів забезпечують близько 5 тис. адвокатів, відібраних на відкритих конкурсах.