назад

Avtomatuchnui pererahynok pensii  1Минулого року Уряд розпочав одну з найважливіших реформ останніх років – пенсійну. Важливою складовою пенсійної реформи є осучаснення пенсій, тобто їх обов’язковий автоматичний перерахунок відповідно до інфляції і зростання зарплат в країні. В 2019 році автоматичний перерахунок відбудеться уперше. Саме тому у людей, які вже перебувають на пенсії, та у тих, хто буде виходити на пенсію в наступному році, виникає багато запитань, як саме зростатимуть пенсії.

       Надати відповіді з питань пенсійної реформи намагалися начальник відділу обслуговування громадян Бердянського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Ельвіра Логінова та заступник директор Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валентина Матвєєва на зустрічі з містянами в Інтегрованому центрі підтримки.

       На 2019 рік заплановано 6 етапів перерахунку пенсії. Два з них вже виробили з 1 січня 2019 року. Перший вид перерахунку торкнувся виключно військових пенсіонерів. Другий етап – перерахунок звичайних пенсій тим громадянам, які досягли 65 років і мають не менше 35 років стажу. Цей вид перерахунку пов’язаний зі збільшенням розміру мінімальної заробітної плати. Таким громадянам гарантується мінімальна пенсія у розмірі 40% мінімальної заробітної плати в Україні. З 1 січня 2019 року розмір мінімальної заробітної плати збільшився з 3723 гривень до 4173, отже, розмір мінімальної пенсії для таких людей становить тепер 1669,20 гривень (4173 грн х 40%).Avtomatuchnui pererahynok pensii  2

       Для решти громадян мінімальна пенсія становить 1497 грн, що дорівнює розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. У липні та грудні поточного року розмір такого прожиткового мінімуму буде збільшений двічі: з 1 липня він становить 1564 гривень, а з 1 грудня – 1638. Стільки ж буде становити розмір мінімальної пенсії. Тобто влітку вона зросте на 67 гривень, а з наступної зими ще на 74. Від прожиткового мінімуму також залежать розміри деяких надбавок, наприклад, доплати ветеранам війни, надбавка за понаднормовий стаж, розмір пенсій за особливі заслуги. В результаті збільшення прожиткового мінімуму пенсії перераховуються автоматично.

       Більш детально про ще два види перерахунку пенсії з 1 березня та 1 квітня поточного року розповіла начальник відділу обслуговування громадян Ельвіра Логінова: “Згідно оновленої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсію повинні щорічно перераховувати шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, яка враховується при її розрахунку. Вона буде збільшуватися на коефіцієнт, який повинен відповідати 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік і 50% показника зростання середньої заробітної плати порівняно з попередніми роками”.Avtomatuchnui pererahynok pensii  3

       Формула розрахунку пенсії враховує:

– стаж (роки сплати соціальних внесків);

– рівень заробітної плати, яку отримував пенсіонер;

– рівень середньої заробітної плати по країні (саме цей показник буде щорічно збільшуватись, тому збільшуватиметься загальний розмір пенсії).»

       Валентина Матвєєва увагу присутніх звернула на той факт, що пенсії мають інші складові – як доплата за понаднормовий стаж. Вони не індексуються, тому розмір збільшення буде у кожного пенсіонера індивідуальний.

       Підсумовуючи результати наданих відповідей щодо пенсійної реформи Валентина Матвєєва роз’яснила, що перерахунок пенсії відбуватиметься автоматично. Що означає –нікому нікуди не треба звертатися щодо нових пенсійних нарахувань. Також для перерахунку пенсій не потрібно приймати окремих рішень уряду чи парламенту – ця норма вже закріплена в чинному законодавстві. Громадяни, що отримують пенсію, так само отримають її і з 1 березня – але вже перераховану, більшу за розміром.

       По закінченні заходу всі присутні мали можливість отримати індивідуальні консультації з правових питань. Серед присутніх поширено інформацію про діяльність місцевого центру та про проект Міністерства юстиції України «Я маю право голосу!» і розповсюджено тематичні буклети.

Звертайтесь за правовою допомогою до:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8,  тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел.адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  скайп: berdyansk_center, ел.адреса:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua

А також за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно). 

  •