назад

Авторське право: порушення та відповідальність

SuR 190425 2023 квітняВсесвітній день книг і авторського права. А 26 квітня відзначається Міжнародний день інтелектуальної власності. Тож, юристи системи безоплатної правової допомоги Сумщини нагадують громадянам про важливість дотримання авторських прав.

Зокрема, юрист Сумського місцевого центру з надання БВПД Любов Воробчак взяла участь у записі передачі «Правовий лікбез» на телеканалі «ATV». Фахівець наголосила, що авторське право – це сукупність правових норм, що регулюють коло суспільних відносин зі створення та використання творів науки, літератури і мистецтва.

«Слід зазначити, що згідно з чинним законодавством в Україні існує презумпція авторського права,  яка полягає в тому, що авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення, тобто реєстрації чи будь-якого іншого оформлення не потрібно. Обов’язок підтвердження належності прав може бути покладено на неї лише у ході судового провадження у разі оспорювання цього факту іншою особою», – розповіла юрист.

SuR 190425 21Зі створенням свого твору автор набуває майнових та особистих немайнових прав  на твір.

Майнові права – це:

·                     Право на використання твору.

·                     Виняткове право дозволяти використання твору.

·                     Право перешкоджати неправомірному використанню твору, зокрема, забороняти таке використання.

Власник майнових прав, зокрема на картину, має, серед іншого, право:

1) відтворювати її будь-яким способом і в будь-якій формі;

2) публічно її демонструвати, серед іншого й по телебаченню;

3) публікувати її як у пресі, так і в інтернеті;

4) переробляти її та вносити зміни;

5) включати її до збірників, баз даних, антологій, енциклопедій тощо;

6) продавати її, імпортувати і експортувати.

Особисті немайнові права – це:

·                     Право вимагати визнання свого авторства шляхом зазначення належним чином імені художника на картині (право авторства).

·                     Право забороняти під час публічного використання картини згадки свого імені (право на анонімність).

·                 Право вибирати псевдонім, зазначати і вимагати зазначення псевдоніма замість справжнього імені художника на картинах та їх примірниках і під час будь-якого їх публічного використання (право на псевдонім).

·                   Право вимагати збереження цілісності картини і протидіяти будь-якому перекручуванню, спотворенню чи іншій зміні картини або будь-якого іншого посягання, що може зашкодити честі та репутації художника (таке право мають і спадкоємці художника).

Які ще у автора є права?

·                     Право вимагати виплати винагороди за будь-яке використання твору.

·                     Право доступу до твору образотворчого мистецтва – при передаванні твору або матеріального об’єкта, в якому втілено цей твір, у власність іншій особі автор має право вимагати надання доступу до цього твору з метою його використання для відтворення (виготовлення примірників, слайдів, карток, переробок тощо).

·                     Право слідування – право на отримання 5% від ціни кожного наступного продажу твору через аукціон, галерею, салон, магазин тощо, який йде після першого його продажу, здійсненого автором твору. Виплата винагороди в цьому випадку здійснюється зазначеними аукціонами, галереями, салонами, магазинами.

За загальним правилом, термін дії майнових авторських прав в Україні – все життя автора і 70 років після його смерті (у разі співавторства – після смерті останнього співавтора). Особисті немайнові права автора охороняються безстроково.

У чому саме полягає порушення авторських прав?

Можна виділити такі основні види порушень авторського права:

·                     Вчинення дій, які порушують особисті немайнові та майнові права (використання без дозволу власника прав);

·          Піратство у сфері авторського права – опублікування, відтворення, ввезення на митну територію України, вивезення з її митної території та розповсюдження контрафактних примірників творів, а також інтернет-піратство, тобто вчинення будь-яких дій, які визнаються порушенням авторського права з використанням мережі Інтернет.

·                     Плагіат – оприлюднення, повністю або частково, чужого твору під іменем особи, яка не є автором цього твору.

Яка існує відповідальність за порушення авторських прав?

Відповідальність за порушення авторських прав в Україні може бути: цивільно-правовою, адміністративною та кримінальною.

Цивільно-правова:

·                     відшкодування моральної шкоди;

·                     відшкодування збитків (матеріальної шкоди), включаючи упущену вигоду або стягнення доходу, отриманого порушником внаслідок порушення ним авторських прав, або виплату компенсації в розмірі від 32 000 до 160 млн грн;

·                     заборона опублікування творів, припинення їх розповсюдження.

До адміністративної відповідальності порушники можуть притягатися за незаконне використання об’єкта авторського права, привласнення авторства на такий об’єкт або інше умисне порушення прав на об’єкт авторського права.

Кримінальна відповідальність передбачена за незаконне відтворення, розповсюдження творів мистецтва або інше умисне порушення авторського права, якщо воно заподіяло шкоду в значному розмірі (від 16 000 грн і вище).

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

 

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.