назад
31.08.18

Авторитет адвокатури постійно зростає за рахунок виконання соціальної функції в суспільстві – надання правової допомоги найбільш соціально незахищеним клієнтам

40449263 1844236462291172 368582801873698816 nІмідж адвокатури значно зріс через виконання нею соціальної функції – правовій допомозі вразливим категоріям населення в рамках системи БПД, та завдяки наданню послуг Pro Bono. Про це заявив директор Координаційного центру з надання правової допомоги (КЦ) Олексій Бонюк, коментуючи підсумки міжнародної конференції “Адвокатура як інститут збереження демократії і гарантія прав людини в Україні”.

Він поінформував, що фінансування послуг адвокатів системи БПД знаходиться на контролі Уряду, який вже на 96% погасив заборгованість перед адвокатами після затримки виплат з об’єктивних причин. «Станом на 23 серпня із 181 млн 493 тис грн, які держава мала профінансувати адвокатам за надану правову допомогу, вже сплачено 175 млн 56 тис грн. Під час формування бюджету на 2019 рік Урядом враховані нинішні проблеми, аби наступного року в повному обсязі здійснювати фінансові зобов’язання перед адвокатами, які надають допомогу соціально незахищеним верствам населення», – зазначив Олексій Бонюк.

Серед проблемних питань, які обговорювались під час міжнародної конференції, особливу увагу приділили порушенню прав адвокатів у резонансних судових процесах. Аби запобігти у подальшому таким негативним явищам, Координаційний центр спільно з Національною асоціацією адвокатів України (НААУ) працюють над низкою кроків, спрямованих на захист колег.

«Ми спільно з Національною асоціацією адвокатів напрацьовуємо рішення для розв’язання проблемних ситуацій шляхом внесення змін до стандартів якості надання безоплатної правової допомоги, а також запровадження механізмів забезпечення їх виконання. Унормування дій адвоката в рамках процесуальних форм допоможе внести ясність для всіх учасників процесу щодо допустимих меж дій адвоката за призначенням. Також ми будемо без вагань реагувати на порушення прав адвокатів системи БПД, звертатись до адвокатського самоврядування, проводити спільні обговорення і з судовою владою, і з правоохоронними органами, щоб унеможливити повторення протиправних дій проти захисників», – наголосив Бонюк.

На його думку, аби усунути прогалини в стандартах, дуже важливо використати міжнародний досвід і запровадити зовнішній механізм контролю їх застосування. Спільно з НААУ наразі розробляється механізм peer review (прим. – експертна оцінка адвокатських кейсів), який би без втручання системи БПД, за участю безпосередньо адвокатського середовища дозволив би здійснювати моніторинг дотримання стандартів.

Нагадаємо, участь в міжнародній конференції “Адвокатура як інститут збереження демократії і гарантія прав людини в Україні” взяли повноважний представник управління спеціальних процедур офісу Верховного Комісара ООН з прав людини Стефано Сенсі, представники ОБСЄ, моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, судді Верховного суду, представники ГПУ, адвокати, керівники органів адвокатського самоврядування.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube